A következőkben a láthatatlan kéz láthatóvá válásának csodájáról lesz szó. Számomra kérdés, hogy milyen logika vezérli a döntéshozókat, hogy mihez rögzítsék a törlesztési árfolyamot. Megalapozott a szintválasztás?

Ha emlékeim nem csalnak, akkor a MNB deviza tartaléka rekord szinten van. Vajon láthatunk e intervenciókat ezen két deviza kereszt árfolyamán? Persze kormánynak szólnia kellene a G7 országnak, hogy egy kis aprót áldozzanak a HUF erősítésére, csak akkor mi lesz a külkereskedelmi többletünkkel?

CHFHUF:

alt

A lehetséges két szélsőérték közötti sáv számomra elég átjáróháznak tűnik. A deviza kereszt általában kevés időt tölt itt, de pszihológiai szempontból 1xx már jól néz ki, de azért túl drága se legyen majd a kezesnek. Próbálnak kompromisszumot kialakítani. A nagy kérdés, hogy ha a kötött érték felett marad tartósan a deviza és mégsem lesz növekedés, akkor ki állja a számlát? Svájc sose fog kamatot emelni? MNYP pénzek addigra már emlékezetünkben sem lesznek...

EURHUF:

alt

262 fontos kulcs szint volt már korábban is, ezért ez a szintválasztás akár jó is lehet, ha sikerül alá begyömöszölni a HUF-ot. Egyszerű a képlet, ha alá esik, akkor a hiteles előre fog törleszteni hosszú ideig. Egyelőre korai volt kijátszani a kártyáját a kormánynak, mert ha hangulatot akarnak kelteni Magyarországon és zavarba hozni MNB-t, akkor életben nem kerül 260 alá az EURHUF. Felértékelődik a külkapcsolatok kezelése, illetve a nyilatkozatok szóhasználata. Nagyon centizték itt a szintet.... Tudtommal EKB is kamatemelésre készül.

Csodálkoznék nem szórnának el egy kis aprót interválásra a jövőben.

(MNB célja nem a kamatcsökkentés lesz a jövőben?)

Várom az értekezéseiteket és meglátásaitokat a helyzettel kapcsolatban. Ez a döntés hosszú időre befolyásolhatja az ország helyzetét.