Regisztráció Elfelejtett jelszó

Budapest

-- Tópark ma --

#857043 TrendMan

https://index.hu/kultur/epiteszet/2020/03/24/topar...

Szerintem csak úgy lehetne életet lehelni bele, ha speciális funkciót kapna, mint azok az üzletek, amelyek egy kedvezőtlen helyen is jól megélnek, mert valamilyen specilaity funkciót szolgálnak ki.

Lehetne mondjuk ez az a hely, ahol különleges irodalmi kávéházak 'csoportosulnak', vagy mondjuk nem stand-up jellegű kabaré előadások zajlanak vagy ... izéééé ... na, szóval értitek.

víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta ... akkor ólmozótt

#854719 KawaBazsy Előzmény: #854717

Na jó, de ez alatt a 60-70 év alatt haladt a tudomány.. :-)

víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta ... akkor ólmozótt

#854717 Ibiza Előzmény: #854537

régebben úgy tanultuk az ólom csőből egy darabig oldódik a vizben a cucc..az oxidréteg kialakulását követően már nem.

víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta ... akkor ólmozótt

#854537 TrendMan

Döbbenetes ólomtartalmat mutatott ki egy EU-s program a belvárosi csapvízben

Még tavaly májusban írtunk arról a nagyobb EU-s programról, amelynek van egy 500 millió forintos kerete is "A lakosság ivóvíz eredetű ólomexpozíciójának felmérése és értékelése" című projektre. A Nyitott laboratórium programban főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat, az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig tart és az ingyenességet a KEHOP 2.1.5 kódszámú EU-s pályázat teszi lehetővé. Egy egész Magyarországra kiterjedő térkép is készült, amely lakcím alapján megmutatja, hogy hol mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata.

Az akkori állapot szerint már mintegy 2700 mintát küldtek be és közel ötödükben ki is mutatták már a túl magas ólomtartalmat. Az akkori tanács szerint hosszabb ideig kell folyatni a vizet a csapból és így az esetek kétharmadában a határérték alá bukik az ólomkoncentráció.

Ezek fényében kifejezetten érdekes az Átlátszó cikke, hiszen a bemutatott laborvizsgálati eredmény szerint

a csapnyitáskor levett vízmintában több mint hatszoros, 1 perces folytatás után pedig több mint kétszeres volt az ólomtartalom a megengedett koncentrációhoz képest. Így tehát tényleg sokáig kell folyatni a vizet a biztonságos eredményhez.

A cikk további fontosabb információi:

 • A belvárosi V. kerületi olvasó vízmintájának eredményére 3 hónapot kellett várni, mire a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megküldte az eredményt. A lap olvasójának ismerőse esetén kilencszeres lett az ólomtartalom a megengedetthez képest. Addig is az első olvasó 4 éves ikrei a magas ólomtartalmú vizet itták, ami orvosi kimutatások a magzatok és kisgyermekek esetén a szellemi fejlődésre veszélyt jelenthet.
 • Az NNK laborvizsgálati eredményeinek közlése mellett azt a tanácsot adta a mintát beküldő apának, hogy ?Mindenképpen egyéb forrásból származó víz (pl. ásványvíz, víztisztító kezelt vize) felhasználását javasoljuk ivás és ételkészítés céljából. Ivásra és ételkészítésre használt víz megválasztásával kapcsolatban kérjen az NNK-tól egyedi tájékoztatást." A hatékony víztisztítókról szóló vizsgálat eredménye közben csúszik, ld. alább.
 • Fontos tudni, hogy az ólomszennyezés esetében a vízszolgáltatók felelőssége csak a vízóráig tart, az épületen, azaz társasházon belüli vízhálózat cseréje már a tulajdonosok feladata. Éppen ezért a hivatalos statisztikákban megjelenő kiváló vízminőség az ólom szempontjából nem mérvadó, az ólom beoldódása akár egy épületen belül is változhat lakásról-lakásra. Többek között ezért indult az NNK-nál az ólomszennyezés kockázatának felmérésére ingyenes lakossági vizsgálat.
 • Az EU által támogatott program keretében az NNK éppen ezért víztisztítókat is vizsgál(t), melynek eredménye lesz azon készülékek listája, amik alkalmasak lehetnek (tanúsítottak) ólom eltávolításra. A programnak ez a része hónapokat csúszik az eredeti tervhez képest. Van már NNK vizsgálati eredménnyel is rendelkező víztisztító, de azt az NNK még nem ajánlja ? valamikor nyár végére ígérik az összefoglaló jegyzőkönyveket.
 • Mivel az ikrek óvodájában (szintén belvárosi bérház) a szülő nem volt jogosult vízmintát venni, de a dolgozók szerint évtizedek óta nem volt ólomtartalommal kapcsolatos vízvizsgálat, így fennáll a gyanú, hogy a gyermekek ott is magas ólomtartalmú vizet isznak. Egyelőre annyit sikerült megtudni a Magyar Víziközmű Szövetségtől (MaVíz), hogy országszerte már csak 100 km ólom anyagú vezeték van, ami a hálózatnak csupán 0,4%-a és az 1970-es évek előtt épített társasházak belső hálózatában van jelen nagy számban az ólomvezeték.
 • A Fővárosi Vízművek azt jelezte: az elmúlt évtizedekben megközelítőleg 30 ezer ólombekötést váltott ki új, korszerű csövekkel és a jelenleg üzemeltetett 233 000 bekötővezetékből nyilvántartásuk szerint ?ma már csak 3 300 darabra tehető a részben vagy egészben ólomanyagú vezetékek száma, ami a bekötések 1,4%-a.?
 • Fontos információ és a belvárosi óvoda ügyében részben nyugtató, hogy a társaság tájékoztatása szerint teljes egészében felszámolták azokat a fővárosi gyermekintézményeket ellátó közcsőhálózaton található bekötéseket, amelyek nyilvántartásuk szerint ólmot tartalmaztak. Itt is lényeges persze, hogy a bekötési ponton belüli a vízhálózat cseréje a tulajdonosok felelőssége és feladata.
 • A Fővárosi Vízművek azt is jelezte, hogy a még meglévő ólom bekötővezetékek cseréjét most még csak saját beruházási forrásból tudják fokozatosan megvalósítani, mert ?Várjuk a Budapest területére kiterjedő KEHOP pályázatunk megvalósulását, amelynek része az ólomcsere-program is, 1,5 milliárd Ft értékben. Ezt a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat használhatja fel a programban ólombekötések cseréjére.?
 • Amint tavaly a Portfolio megírta, a budapesti ivóvízhálózat rendszerének hálózati fejlesztésével kapcsolatos uniós pályázat keretét indoklás nélkül 27,7 milliárdról 13,73 milliárd forintra vágták és ahogy akkor sem, úgy most sem látszik a hivatalos támogatási adatbázisban az, hogy ebből akár egyetlen fillért is kifizettek volna már a nyertes pályázónak, noha a projektet 2020 végig kellene befejezni.

https://blog.atlatszo.hu/2020/02/bevizsgaltattak-a-csapvizuk-olomtartalmat-a-hatarertek-hatszorosat-mertek/

5év múlva ezt lehet számon kérni

#852875 matgab Előzmény: #852870

Hát ezzel megint biztos kva sok embernek adtak támoagtást.

Inkább vennék el a 65 éven felüliek ingyen utazását és a kismamák, GYES-en , GYED-en lévők részére tennék ingyenessé, ha már valakinek. Bár hozzáteszem az ingyenesség helyett jobb lenne egy 80%-os kedvezmény , a nuygdíjasoknak meg max 50%.


Milyen dolog az hogy az elvileg önálló keresettel rendelkező diákok csak 50%-ot kapnak, míg a társadalom által nyugdíjat kapó 65 éven felüliek ingyen utazhatnak? Akkor is, ha több százezer forint nyugdíjat kapnak...

5év múlva ezt lehet számon kérni

#852870 TrendMan Előzmény: #851169

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés: ingyen utazhatnak az álláskeresők a BKV járatain

A képviselők egyhangúlag támogatták Karácsony Gergely előterjesztését, amelynek értelmében "a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást a fővárosi lakcímmel rendelkező regisztrált álláskeresők díjmentesen vehetik igénybe" januártól.

Az álláskeresőknek szóló havi bérletre való jogosultság megállapítására - a főváros kormányhivatalával együttműködésben - új igazolást vezetnek be. A bérletet a Budapesti Közlekedési Központ kijelölt értékesítési helyein lehet majd kiváltani."

5év múlva ezt lehet számon kérni

#851453 Ibiza Előzmény: #851439

megint az van.valami ellen tudnak szerveződni.. valamit épiteni valamiért tenni az nem megy..

Ha már valami ellen megy akkor az AIRbnb-t kellene korlátozni a nemzetközi módon (kiadott napok száma ideje), a társasház nem szálloda..

Airbnb az alacsony szinvonalú turizmus eszköze, talán nem azt kell fejleszteni.

Airbnb keresztbe tesz a szálloda és hotel/motel fejlesztéseknek, nem jönnek ki a számok,a megtérülések. ráadásul sokkal szigorúbbak az előirások nekik.. tűzvédelem adó és nyilvántartás.

airbnb kiszolgálója a romkocsmák..olcsó italboltok pénzmosásainak.. igaz pesti szóbeszéd a politikusok vastagon benne vannak innen mennek a bitangkasszákba a pénzek.

https://www.portfolio.hu…

#851283 Ibiza
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20191016/karacso...az szép lesz.. rakpartok és lánchíd autómentes.. ezek beszorulnak majd a belső városrészbe..

Persze majd lehet adni a haveri kutyáknak különleges engedélyeket.

tetszik nem a város él.. van áruszállítás..zajlik az élet..érettségik..halálok..esküvők..


talán nem a jó közlekedéssel ellátott irányba kellett volna építeni feleslegesen a 4es metrót.

Nagy parkolók és jó metróvonalak nélkül nem lehet gépjármű forgalmat korlátozni.

Adná magát a déli és a kelenföld metró összekötése.. a mostani sínpályák helyén pedig nagy parkolók kialakítása az m1 m7ről ingázók részére.

A másik mániám a nyerges vasút kialakítása a mostani nyomvonalak mentén..a sinek helyén pedig 4-6sávos utak..
a vasutállomások maradhatnának állomások.. uezt lehetne a HÉV vonalakon is..

Az újpest vonalat össze lehetne kötni a kisvasutakkal amik szintén nyerges vasutak lehetnének.

Budapesten van egy ingázó réteg..és van egy áruszállítás-logisztika.. tetszik nem ez szükséges.
kell egy gyors kiürítési és bejutási lehetőség.

Én meghalnék napi 2-3óra autózástól csak a kényelem miatt.. ezért vannak a balesetek..mert az autósok menet közben közösségi oldalakat baszkurálnak. nem telefonálgatnak hanem csetelnek..szelfizgetnek.. lájkolgatnak..


5év múlva ezt lehet számon kérni

#851274 Ibiza Előzmény: #851180

igérnek fűt fát facsigát... utána azt mondják nem gondolták ilyen rossz, csődközeli helyzet van...a kutya Tarlós miatt nem lehet betartani az igéreteket.

Egy ilyen tolvajok fejedelmétől minden kitelik. Megélhetési politikusok.

5év múlva ezt lehet számon kérni

#851180 matgab Előzmény: #851165

1. Konkrétum nélküli semmitmondas.

2. Nem lesz belőle semmi, de jól hangzik.

3. Ez a kettes pont következménye lenne, de nem volt több ötletük, ezért hoztak rá egy külön pontot.

4. Nesze semmi fogd meg jól pont.

5. Mondjanak már egy céget, ahol valóban probléma lenne ezzel! Még senkit nem hallottam, igaz én szinte csak versenyszférasokat ismerek. A közalkalmazottak meg úgyis alig dolgoznak- legalábbis nem hatékonyan.

6. Az első normalisabbnak tűnő pont. Igaz az ellenőr eddig sem tudta a 14 éven aluliak személyi igazolványát elkérni, hiszen azt mondták, h nincs. Én is így utaztam régen. Talán ha előbb utóbb a nyugdíjasok helyett/mellett a kismamák-gyesen lévők utazhatnanak ingyen... No de ennyi eszük nincs így látszik...

7. Budapesten aki ma nem dolgozik, az nem akar dolgozni! Kb 10 évvel ezelőtt jól hangzott volna ez az ígéret. De ma nem kedvezményt kell adni, hanem berantani mindenkit a munkapiacra.


Ennél többet nem is vártam egy ilyen felkegyelmu bohoctol, pedig tennivaló lenne bőven...


5év múlva ezt lehet számon kérni

#851173 Koffein Előzmény: #851169

nyugi, nem terveztem semmilyen mű publikálását... :)

sajnos, azon szerencsések, vagy szerencsétlenek? közé tartozom, aki általában váltott, ha ki is rúgtak, a felmondási idő alatt találtam másik állást... persze, bármikor megtapasztalhatom, de azon vagyunk, hogy ne így legyen...

gondolom ez az álláskeresők kiskönyve is olyan, mint a kutyák oltási kiskönyve, mindig a gazdinál kellene lennie, de senkinél sincs, max a fiók aljában...

nem mondom, hogy nem segítség az álláskeresőnek, de mi az ára? mennyibe fog nekünk kerülni? olyan nincs, hogy valami ingyen van. egyszer a számla be lesz nyújtva mindenért..

azt sem értem, hogy klímavészhelyzet alatt mit értenek?

egy főpolgármester miként tilthatja be a rabszolgatörvény alkalmazását?

lehet hülye kérdések, csak nem értem :)

5év múlva ezt lehet számon kérni

#851169 TrendMan Előzmény: #851168

A parkolókkal egyetértek, azt meg, hogy álláskereső vagy a kis könyveddel tudod igazolni (álláskeresők kiskönyve:-), úgy látom nem süppedtél mostanában kellő mélységbe a Magyar ugaron.

Szociográfiai művet mostanában tehát nem pulikálj!

5év múlva ezt lehet számon kérni

#851168 Koffein Előzmény: #851167

a magyar elme találékonyságát ismerve, bárki bemondja az ellenőrnek, hogy álláskereső. mivel bizonyítod, hogy álláskereső vagy-e vagy sem? semmivel :) amúgy szófordulat volt, így is sokan utaznak bérlet/jegy nélkül és következmény nélkül, mi lesz egy ilyen lépés után?

előszőr is parkolókat csináljanak, ahol le lehet tenni az autót, majd utána ingyenessé lehet tenni a tömegközlekedést...

5év múlva ezt lehet számon kérni

#851167 TrendMan Előzmény: #851165

Hol látod, hogy a hajléktalanok ingyen utazhatnak?

Egyébként több nyugati nagyvárosban már azzal kísérleteznek, hogy mindenki igyen használhassa a tömegközlekedést.

Állítólag drasztikusan csökken az autók használata és javul a levegő minősége.

5év múlva ezt lehet számon kérni

#851165 Koffein Előzmény: #851164

Az első fővárosi közgyűlés várható napirendi pontjait az alábbiak szerint részletezte:

 1. elindítják az átlátható, zöld és szolidáris Budapest programját
 2. feldolgozzák az elmúlt öt év szerződéseit és nyilvánosságra hozzák őket
 3. a megfelelő jogi lépéseket megteszik a bűncselekményre utaló szerződéseknél
 4. kihirdetik a klímavészhelyzetet
 5. betiltják a budapesti cégeknél a rabszolgatörvény alkalmazását
 6. elkezdik a menetdíj kedvezmények kiterjesztését, például a 7 évesnél fiatalabb gyerekekre
 7. álláskeresők számára is ingyenessé teszik a tömegközlekedést

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191014/karacsony-gergely-elarulta-mire-keszul-budapesten-403797


azé odabasz, hogy a hajléktalanok legálisan ingyen béjkávézhatnak... így is a világ szégyene, hogy a nyuggerek ingyen utaznak, ilyen a világon nincs... de ha erre van igény, akkor erre van... :) amúgy az összes pont megérne egy misét... :))