Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

egyeurós sztori

#839456 Láma Előzmény: #839282

" Gondolod, hogy csak ötletelnek egyet és nincs mögötte meg az, hogy hogyan??"

Szó szerint. Olyan az egész, mintha a vajda ott találta volna ki a mesedélután közben.

"vagy az Államkincstárból kifizetik."

És akkor hipp-hopp feltalálta a szocpolt a géniusz. :) Egy másik rétegnek. :(

Amitől már nem szoc, de pol.

"Aztán elkezdték magyarázni, hogy ez csak közmunka, meg csak statisztika."

Mert nem az? A kényszer(köz)munkások és a külföldön dolgozók nélkül megvan az 1 milla?

egyeurós sztori

#839447 banyaiz Előzmény: #839218

Mármint szakmai értelemben elég amatőr beütése van. Politikai értelemben nagyon is profi lehet az infóknak a folyamatos csepegtetése . Van egy közfigyelem ezen és azt minél tovább elnyújtani a részletek adagolásával.

Ez lehet egy politikai cél és annak akár nagyon profi végrehajtása, de szakmai értelemben egy ilyen részletek nélküli nagy csinnadratta elég silány benyomást kelt. :) Szóval a szokásos hozzáállás.

egyeurós sztori

#839446 banyaiz Előzmény: #839218

Nehéz a kettőt összehasonlítani a gazdaságélénkítő csomagot, a megszorító csomaggal.

Ha "jóság" szempontjából össze akarjuk hasonlítani akkor azt tudom mondani ha ez az élénkítő csomag olyan eredményeket hoz a gazdaságélénkítésben mint a Bokros csomag a költségvetési egyensúlyban akkor az már valami. Ilyen eredményeket azért nem várnék tőle.

Ez az Orbán csomag nem a gyerekvállalás ösztönzését célozza elsősorban arra a hatása szerintem kb annyi lesz mint erdőtűzre a vízipisztolynak, sajnos. A gazdaságélénkítést célozza ebbe a gyerekvállalás témába csomagolva.

Elég silány munka első benyomásaim alapján. :)

Első blikkre még az érintettek köre sem meghatározható . Van egy rakás olyan kritérium és részlet amit tisztázni kell és alapjaiban érinti az egészet. Hűhó körülette az komoly, maga a csomag kidolgozása elég amatőr eddig. Egy ilyen programot így bejelenteni a részletek nélkül.

Miközben az alap koncepció a költségvetési oldalról élénkíteni jó gondolat ebben a helyzetben. Magával a csomaggal nem is lehet részleteiben foglalkozni annyira fércmunka semmi sem ismert igazán a részletekből . De ami nem biztos, hogy a legjobb ötlet megint az ingatalnpiacon keresztül élénkítené a gazdaságot. Kicsit egyhangú élénkítés mindig az ingatlanpiacon keresztül élénkíteni. Sokadik élénkítő csomag az ingatlanpiacra célozva Orbán alatt. Már így is a CSOK komolyan torzítja a piacot . Eléggé fel van pumpálva amúgy is az ingatlanpiac az alacsony kamatok miatt nem biztos még kellene tovább költségvetési oldalról is.

Már nem azért, de miért …

#839381 matgab Előzmény: #839308

Már nem azért, de miért legyen Bálint gazda díszpolgár?

Mit tett ő le az asztalra Budapestért?

10 év múlva meg Győzike lesz díszpolgár, mert népszerű, vagy Berki Krisztián (nem a tornász)?

Mondjuk Sztálin is azt hiszem díszpolgár, de állítólag azzal nem lehet mit kezdeni.


Jó összefoglalása a hely…

#839323 TrendMan

Jó összefoglalása a helyzetnek, történelmi távlatban is:

https://index.hu/gazdasag/2019/02/14/demografia_csaladtamogatas_szikra_dorottya_orban_viktor_het_pont/

"Azt tartom különlegesnek a magyar családpolitikában, amellett, hogy középre és annál feljebb céloz, hogy nincsenek az ellátások plafonírozva. Nemigen látok olyat a fejlett világban, hogy ne legyen felső határa ezeknek az ellátásoknak. Mondom a lengyel példát: a csokhoz hasonló lakásvásárlási támogatás létezik, de egy bizonyos kereset felett erre már nem jogosultak a családok. Magyarországon viszont a leggazdagabbak is igénybe vehetik ezeket, és nem vizsgálják, hogy van-e már korábbi lakásuk, autójuk. Magyarán egy olyan gazdag család, amelynek akár már két hétszemélyes autója is van, megkaphatja a 2,5 millió forintos támogatást, hasonlóan a csokhoz, ahol lehet több ingatlan is a család birtokában, a több tízmilliós támogatást megkapja. Úgy gondolom, hogy ez a fajta ellátás, amellett, hogy kétséges a fertilitásra való hatása, elképesztő pazarlást eredményez mindannyiunk, az adófizetők pénzéből."

+++

A családtámogatások hatékonyságát a kutatások szerint éppen a kiszámíthatóság adja, így azonban a most 16-17-18 évesek bizonyára nem fognak tudni belépni a programba, miközben folyamatosan jelennek meg olyan hírek (minimum 3 éves munkaviszony, csak a születendő gyermekekre vonatkozik a program, büntetőkamat fizetése, stb.), amelyek korlátozzák a belépés lehetőségeit és a csomag vonzerejét. Összességében tehát nagyrészt nem tartós népességnövelő lépésekről van szó (átmenetileg kap hitelt egy éppen adott kohorszba tartozó népesség), így limitált lehet a program hatása. Könnyen elképzelhető azonban, hogy ez a kormány részéről egy olyan pilot-projekt, amely a sikeresség esetén folytatódhat.

Fontos látni, hogy Magyarország fejődését több más csapdahelyzet is korlátozza. A demográfiai folyamatokat a kivándorlás (agyelszívás) is rontja, emellett az alacsony hozzáadott érték, a vállalati dualitás (gyenge kkv-k, erős multik), valamint a humán tőke képzettsége és egészsége is komoly gondot jelent. Ezeken mind javítani kellene ahhoz, hogy Magyarország felzárkózzon. Sőt, az MNB a demográfia tekintetében is sokkal komplexebb lépéseket javasol a felzárkózáshoz, mint a most bejelentett intézkedések.

egyeurós sztori

#839321 TrendMan Előzmény: #839268

Hja, én is teljesen egyetértek vele.

Fogadni mernék, hogy zorbán részről nem volt semmiféle megvalósíthatósági tanulmány.

A dolog a politikai haszonért történik elsősorban a társadalmi hasznot meg majd a társadalom a hajára kenheti, ha nem realizáólódik (netán fordítva sül el).

egyeurós sztori

#839299 Spade Előzmény: #839296

mivel a gyerek infrastruktúra sztem értelmetlen szűkíteni inkább durván tágítani kéne, hamar visszahozná a pénzt a megugró fogyasztásokban. Kéne rá egy szimuláció, de sztem kb jul 1-re fog kiderülni h mi a szitu vagy csak 2019 dec 31-re. De a beszűkítés sztem vissza fog ütni, lehet behuzzák vele a mostani 2 választást de megkockáztatják h bukják 22-t akkor már hülyeség volt eljönni az egésszel. Sztem

egyeurós sztori

#839296 Koffein Előzmény: #839295

csöpögnek az infók, durván szűkül a kör:

"Pontosította Novák Katalin államtitkárnak az InfoRádió Aréna című műsorában elhangzott félreérthető mondatait az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Munkatársuk elmondta:
nem felel meg a valóságnak, hogy akinek már van két gyermeke, az 2019. július 1-je után születendő harmadik gyermekének köszönhetően a teljes, akár 10 milliós kamatmentes hitel elengedésére jogosult lenne, a három gyermek számolását ugyanis 2019. július 1-je után kell indítani."

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/kamat...

és itt a jön a kérdés, ki az aki a meglévő 2 gyerek után még 3at bevállal? biztos lesznek, de durván kevesen...

egyeurós sztori

#839295 Spade Előzmény: #839291

"pontos hatásokat illetően a részletes szabályozás megismerésére van szükség. Elsősorban azért, mert azok nélkül lehetetlen megbecsülni, hogy az egyes lehetőségeket hányan tudják és akarják igénybe venni."

igen, én is ezt írtam csak kicsit más szavakkal "h nem ismerem a részleteket", de azt is írtam h ez egy newdeal-nek tűnik tehát valszeg több van ebben sokkal több. Én saját kútfőből jutottam hasonló következtetésekre mint a portfólió, a pf-t csak azért hoztam fel mert kb 2 órával a bejelentés után megjelent, a csóka elolvashatta volna azért egy elég látogatott lap, mielőtt jó sok faszságot leír (ami nála is vélekedés mint a három év múlva kifizetett túlóra amit megint sok hülye szajkózott mielőtt elolvasta volna a tv-t). Ha nem tudja akkor várja meg a részleteket, de hülyeségeket leírni sztem értelmetlen dolog és nem gondolkozás.


Ja igen válság, talán kevéssé ismert h Lengyelo azért is kerülte el 2010 előtt a recessziót mert a foci vb-re készült az ukránokkal rengeteg infrastruktúrát épített, igen, stadionokat is mily furcsa. Azaz a newdeal pont h válságálló azok átspanolására van. Amíg mondjuk matoek úgyis mondhatnám nem malterosok vannak az mnb.ben a válságban és nem euronk van a jegybank rengeteg pénzt teremthet a huf meg nem fog beesni amíg pozitív a ker mérleg tehát egész máshogy lejt a pálya mint mondjuk Simor és Kígyó úr idején.

egyeurós sztori

#839291 Koffein Előzmény: #839286

a portfolio ezt is írta "pontos hatásokat illetően a részletes szabályozás megismerésére van szükség. Elsősorban azért, mert azok nélkül lehetetlen megbecsülni, hogy az egyes lehetőségeket hányan tudják és akarják igénybe venni." a többi duma...

kérdéseket fel lehet tenni, illetve gondolkodni is lehet a témával kapcsolatban, amit a kiszámolós csóka meg is tett. ezért páros lábbal beleszállni nincs értelme.

úgy gondolom, hogy akinek van pl van 2 gyereke, az nem feltétlenül fog egy harmadikat, vagy negyediket bevállalni, csak azért, hogy vegyenek egy új autót, vagy szja alól mentesüljenek...

amint már előzőekben is írták, azért ha hozzád vágnak 10millát, az se feltétlenül nagy dolog, hisz vissza kell fizetni, mekkora összeg, mekkora futamidő? kik kapják meg? mindenki? vagy csak bizonyos jövedelem felett? ha saccolnom kéne max 200e, de inkább kevesebben lesznek jogosultak erre...

oszt mi van, ha szembetalálkozunk a válsággal? miként fogják ezek a családok fizetni a lakástörlesztőt, a 10millás hitelt, autóhitelt, kaját, ovit, sulit, rucit, stb...

egyeurós sztori

#839286 Spade Előzmény: #839268

hát ilyen cikkek születnek ha a hülye okoskodni kezd. És nem is értem h miután a portfolio leírta h mekkora gazdasági ösztönzés lehet ez a program minek okoskodja túl valaki. Nem ismerem a részleteket, és azokon sok múlik de nagyon úgy tűnik h ez egy newdeal program lesz olyan mint amit hitler is csinált 34-től az autopálya építéssel és hatalmasat rántott vele a német gazdaságon ugye a folytatást most hagyjuk. Az például megbújik h 23-ig majd 3000 milliárd HUFot tolnak az autópálya építésekbe nem is értem h az opus miért nem robban fel. Ezzel és az újratámogatott lakásépítésekkel plusz a túrista szálláshely bővítéssel együtt az építőipar megint hatalmas run előtt áll. Az infrastruktúra fejlesztés ma nagyon gyorsan visszahozza a pénz, az utak az átmenő forgalom miatft a szállások a növekvő tuzizmus miatt a gyerekeknek épülő új házak pedig a remények szerint megugró gyerekszámnak. Mert ne feledjük h a gyerek (ilyet nem szabad mondani) a legfontosabb infrastruktúrális elem, és rengeteg pótlólagos fogyasztást is generál a gazdaságban, nagyon pörgeti különösen a szolgáltatásokat, szinte a felnövéséig amikor már kezdhet esetleg megtakírítani is. H működni fog-e ez a program azt nemtom, majd meglátjuk.

egyeurós sztori

#839282 matgab Előzmény: #839239

Ez csak technikai kérdés.

Pikk pakk csinálnak egy ösztönzőt a bankoknak, vagy az Államkincstárból kifizetik. Gondolod, hogy csak ötletelnek egyet és nincs mögötte meg az, hogy hogyan??

Amikor kormányra került a Fidesz azt mondták, hogy 1 millió (vagy 2?) új munkahelyet hoznak létre és megszüntetik a munkanélküliséget.

Ekkor még én is azt gondoltam, hogy ez csak egy politikai blöff és az ellenzék hangosan röhögött, hogy hát ezt hogy gondolják...

Aztán elkezdték magyarázni, hogy ez csak közmunka, meg csak statisztika... Ma meg csendben vannak a témát illetően...