Regisztráció Elfelejtett jelszó

Időjárási körkép az országból.

Megérkezett az esőcsináló Dubajba

#1499641 TrendMan

https://telex.hu/kulfold/2024/04/17/dubaj-arab-emi...

"Az AP beszámolója szerint az özönvizet részben emberi beavatkozás is előidézhette; az apadó talajvízkészletre és a fokozódó szárazságra válaszul ugyanis a 2023-as klímacsúcsnak otthont adó Emírségekben elterjedt az az angolul „cloud seeding”-nek nevezett eljárás, mely során kisrepülőkből a felhőkbe juttatott anyagokkal növelik a lehulló csapadékmennyiséget. A hírügynökség repülőforgalmi adatok alapján állítja, hogy a felhőszakadás előtt hat-hét ilyen repülés történhetett Dubaj felett."

El Nino - La Nina jelenség

#1499596 TrendMan
Véget ért a tavalyi év közepén kezdődött El Nino éghajlati jelenség - jelentette be kedden az ausztrál meteorológiai hivatal hozzátéve, az egyelőre bizonytalan, hogy idén a későbbiekben kialakul-e a La Nina jelenség, ahogy azt más időjárási előrejelzések jósolták.

Az El Nino hatására rendszerint melegebb és szárazabb lesz az időjárás Ausztrália keleti részén és Délkelet-Ázsiában, míg csapadékosabb az amerikai kontinensen, a La Nina hatása viszont ennek éppen a fordítottja. A két éghajlati jelenség közötti ciklus világszerte nagyon fontos a gazdálkodók számára.

Az El Nino jelenség a tavalyi év közepén kezdődött, három év La Nina után. Az El Nino a Csendes-óceán középső és keleti trópusi térségének melegebb tengerfelszíni hőmérséklete következtében alakul ki, a hűvösebb hőmérséklet pedig a La Nina éghajlati jelenséget váltja ki. Az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése áprilisban azt jósolta, hogy 2024 második felében 60 százalékos a valószínűsége a La Nina kialakulásának.

A tenger felszíni hőmérséklete december óta csökken, és az ausztrál meteorológiai hivatal szerint az óceáni és légköri mutatók most azt jelzik, hogy jelenleg a két ciklus közötti semleges állapot alakult ki, ami az éghajlati modellek szerint júliusig semleges is marad.

_________

Most már csak azt kellene tudni, ez Európára milyen hatással lesz?

újabb mini jégkorszak 2030-ban landolhat?

#1497817 TrendMan

https://divany.hu/offline/2019/02/07/mi-kellene-ah...

"Valentina Zharkova, a Northumbriai Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy a Nap változó ciklusának köszönhetően 2030-ban újabb mini jégkorszak várható. Mint tudjuk, a Nap aktivitása egyenlőtlen, egy keveset mindig változik. Ezt a komplex folyamatot modellezte le Zharkova, majd arra jutott, hogy 2030-2040 körül a Nap teljesítménye akár 60 százalékkal is csökkenhet. Ez újabb, a 14-19 század között jellemző globális lehűléshez vezethet. "

érdekességek a Balatonról:

#1493993 TrendMan Előzmény: #1493984

kb. 1 hónapja jártam ott, akkor már sokkal jobban nézett ki, mint néhány hónappal korábban, mostanra lehet fenyegeti az első lakott településeket ..

érdekességek a Balatonról:

#1493984 Koffein Előzmény: #1493983

s a velencei tó hogy áll vízügyileg? elég nagy a csend... megtelt s mindenki boldog?