Regisztráció Elfelejtett jelszó

Európai Unió

Érdekes lesz:Ami marad, …

#868121 TrendMan

Érdekes lesz:

Ami marad, azt hívják majd Kis-Britanniának.

Kis hazánk ezt jól bekap…

#866740 TrendMan Előzmény: #866738

Kis hazánk ezt jól bekapta, előbb megélhettük a kommunizmust Sztálinnal és most jön egy hasonló abszolutista gondolkodásforma Nyugatról, olyanoktól, akik még csak soha nem is éltek meg hasonlót.

https://www.portfolio.hu…

#866738 matgab Előzmény: #866277

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201217/j...

Lassan az EU, illetve az egész magát demokratának/liberálisnak/ baloldalinak nevező politikai elit sztalinista értékrendszerrel kezd leginkább rendelkezni.

Egy alig pár napja aláírt dokumentumot akarnak már most semmissé tenni. Ha kell zsarolnak, ha kell gazdaságilag, vagy politikailag lehetetlenítenítik el ellenfeleiket, vagy egyszerűen csak elcsalják a választásokat.

A háttérhatalom képviselői gyakorlatilag kezükben a globális médiával a mai társadalmakkal azt csinálnak amit akarnak, most már a demokrácia látszatára sem nagyon adnak...


Gondolom Cipruson pörog …

#866277 TrendMan Előzmény: #862522

Gondolom Cipruson pörog a turizmus, úgy érzik, ez is belefér.

Persze most aktuálisan mégsem.

amelyik vállalkozás a ma…

#866275 Ibiza Előzmény: #862522

amelyik vállalkozás a magyar adózás mellett nem él meg az sehol sem.
A bérköltségek magasak és az alkalmazottak nyílvántartása bonyolult. nem egyszerű prémiumot vagy juttatást fizetni.

érdekek vannak nem érték…

#866274 Ibiza Előzmény: #862857

érdekek vannak nem értékek.
Ukránoknál hatalmas szűz földek vannak, eu éléskamrája lehet.

Lengyel miniszterelnök: …

#866273 TrendMan

Lengyel miniszterelnök: a vétónk egy biztonsági szelep, ami javára válik az EU-nak

A cikk ?A vétó az unió javát szolgálja? címet viseli és az alcíme ez lett: ?Követeljük az egyenlőséget és az alapszerződések tiszteletben tartását!? Ezután több fontos állítást tesz Mateusz Morawiecki, míg végül eljut a bevezetőben már jelzett hangsúlyos bekezdésig.

A cikk főbb üzenetei saját kiegészítéseinkkel az alábbiak:

  • Megállapítja, hogy ?A Covid?19 okozta világjárvány a legnagyobb válság a második világháború óta?, majd rámutat, hogy ?ebben a döntő, kölcsönös szolidaritást követelő pillanatban a megosztás szelleme éledt fel Európában.? A helyreállítási alap felállításával kapcsolatos erőfeszítések kapcsán rámutat, hogy káros azt keresni, ami szétválasztja a tagállamokat ahelyett, azt keresnénk, ami összeköti.
  • Ezután leszögezi: ?Az a mód, ahogyan a jogállamiság területén érvényesítendő költségvetési feltételrendszert a rendeletekhez akarják csatolni, nemcsak komoly aggodalmakat kelt ennek a mechanizmusnak a jogi alapjait illetően, de aláássa az unió tagországai és intézményei közötti bizalom és lojális együttműködés alapelveit is. A jelenlegi, az alapszerződést megkerülő eljárások óriási jogi bizonytalanságot keltenek.?
  • Megállapítja: ?A jelenlegi EU komoly problémája és paradoxonja, hogy ? jóllehet szüntelenül hangoztatja a sokszínűség jelentőségét ? nem képes elfogadni a különböző országok hagyományaiban gyökerező jogi és alkotmányos rendszereinek különbözőségét. Az európai közösség különféle demokráciamodellekből áll össze, minthogy az európai nemzetek különböznek egymástól.? ?Az olaszoknak vagy a lengyeleknek, a portugáloknak vagy a magyaroknak joguk van ahhoz, hogy különbözzenek.?
  • Amint azt a magyar és lengyel kormány régóta hangoztatja 25 másik tagállamtól, és az uniós intézményektől eltérően (megkerüli az uniós alapszerződést a jogállamisági mechanizmus), most is újra felemlegeti a lengyel kormányfő: ?Az EU költségvetési érdekeinek védelmét szolgáló jog másodlagos jelentőségű az Európai Unió alapszerződéséhez képest, így hát nem kerülheti meg, nem helyettesítheti és nem is módosíthatja az alapszerződésben lefektetett alapelveket. A jogállamiság mechanizmusa a rendelet értelmében az alapszerződés megkerülése, mintegy ?felülírása? az alapszerződésnek, konkrétan az EUSZ 7. pontjának. Világosan ki kell jelenteni: a tervezett mechanizmus, miszerint a tagállamoknak kell őrködniük a kormányok jogkövetése fölött, már önmagában az uniós jog megkerülése, vagyis veszélyezteti a jogállamiságot.?
  • A fentiek után talán a hollandokra is célozva azt rögzíti: ?Hiszem, hogy képesek vagyunk olyan megoldást kidolgozni, amely tiszteletben tartja az alapszerződés betűjét és szellemét. Az is lehet, hogy mindez némely ?aktorok? játéka, akiknek az az érdekük, hogy az Európai Helyreállítási Alap igazából ne is kezdjen működni, mert nem akarnak pénzt betenni a közös költségvetésbe, miközben nekik van a legtöbb hasznuk a közös európai piacból.?
  • Ahogy arra a magyar kormányfő is számos alkalommal figyelmeztetett, Morawiecki is megismétli: ?A jelenlegi módon kialakított mechanizmus veszélyes interpretációknak nyit teret. Nagy hatalmat és elismerést nyújt demokratikus legitimáció nélküli alanyoknak. De legalábbis olyanoknak, amelyeknek jelentős ?demokratikus deficitjük? van hazai parlamentjükkel összevetve. Ez pedig komoly veszély minden tagállamra és az egész unió jövőjére nézve. Azok, akik immunisnak gondolják magukat, nincsenek tisztában azzal, hogy milyen nagy önkényességet tesz lehetővé ez a mechanizmus.?
  • Azután a többi 25 tagállam vezetőjének figyelmét is felhívja az alábbiakra: ?Nem nehéz ugyanis elképzelni olyan szituációt, hogy az EU valamelyik politikai tényezőjének nem tetszik valamely tagországban bevezetett társadalmi vagy gazdasági reform. Elég, ha az adott reformot a médiában vagy az EU parlamentjének fórumán a jogállamiság megsértőjének nevezik, s máris megnyílik az út az uniós alapoktól való eltiltás veszélyéhez. Valóban ezt akarjuk? Ilyen önkényesség elfogadását? Olyan centrifugális erők kiépítését, amelyeket ez a szabályozás kiváltana??
  • A lengyel kormányfő szerint ?Az ilyen megoldás valószínűtlenül nagy lehetőségeket biztosít politikai nyomásgyakorlásra a tagállamok belpolitikájában végbemenő ügyek menetére. Hangsúlyozom: belpolitikáról van szó. Jelenleg ez az önkényes, politikailag motivált mechanizmus Lengyelország ellen irányul, de mi a garancia arra, hogy holnap nem irányul más olyan állam ellen, amelyik nem akarja majd alárendelni magát a brüsszeli intézmények politikai akaratának? Az alapszerződés tiszteli és óvja a szuverenitást, az új mechanizmus viszont sérti és komolyan korlátozza azt.?
  • Mindezek után Morawiecki azt hangsúlyozza: ?A beleegyezés hiánya a mostani helyzetre, vagyis a vétó nem vezet az EU meggyengüléséhez. Ez olyan eljárás, amely az uniós struktúrák valóságában gyökerezik, megegyezik a közösség szellemével és demokratikus természetével. Biztonsági szelep, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az unió egyáltalán létezzék. A kompromisszum védelmének módszere, és gátja annak, hogy az aktuá­lisan erősebbek ránk erőszakolják akaratukat. Megerősítése annak, hogy minden tagország hangja egyformán fontos.?
  • Cikke végén a lengyel kormányfő idézi a volt francia elnököt, Charles de Gaulle-t, aki egyszer ezt mondta: ?Feláldozzuk a jövőt a jelen nevében csak azért, mert képtelenek vagyunk nemet mondani.? Ezért Mateusz Morawiecki szerint úgy fogalmaz: ?Lengyelország közös felelősséget érez Európa jövője iránt. Ezért a most ajánlott mechanizmusra adott ?nem? szavazatunk egyúttal ?igen? a sokszínűségében is valóban egyesült, szabad, egyenlő és szolidáris Európára.?

"Német lapértesülések sz…

#862857 Koffein

"Német lapértesülések szerint a belarusz elnököt, Aljakszandr Lukasenka-t nem fogja szankciókkal sújtani az EU, leginkább azért, mert Németország nem támogat egy ilyen lépést."

Ezt előre lehetett tudni, nagyon a szélen vannak, nem áll senki érdekébe, bármit is tenni (persze Putyinon kívül), még annyit sem, mint amennyit Ukrajna esetében tesz, vagy tett az orosz megszálláskor. Az se volt valami sok, de belaruszokkat magasról lecsinálják...

Azért az kemény, hogy Ci…

#862522 matgab Előzmény: #860929

Azért az kemény, hogy Cipruson az ÁFA -t szépen befizeti az ember és amikor visszaigényelnéd, akkor csak ül rajta szépen az állam és ül és ül. Lapítanak mint szar a fűben, nem kezdenek el vizsgálni, nem válaszolnak az írásos megkeresésekre.

Aztán ha felhívod őket, akkor kedélyesen elbeszélgetnek veled, mit is csinál a céged , miből van árbevétele, miért igényled vissza az ÁFA-t, majd megnézni, hogy tényleg, van itt neked XXXe EUR visszaigénylésed...

Hümmög kettőt majd azt mondja, hogy hát igen, nagyon sok cég igényelte vissza az ÁFA-ját és htá bizony most ezért nagyon elnyúlik az adó visszautalása...

Kérdem, hogy és van valami határidő, amíg nekik reagálniuk kell, vagy visszautalni, vagy valami? Azt mondja az nincs. És mégis mennyi idő után szokták visszaigényelni az ÁFA-t (amit ugye már rég befizettünk nekik). Hát erre nem tud mit mondani, de általában rövidebb, mint 1 év alatt fizetik vissza...


Szóval , amikor mondják, hogy a magyar gazdaság mennyire nem támogatja a vállalkozásokat és mennyire szarul működik és mindenhol máshol jobb, azért ilyeneket is érdemes figyelembe venni...