Budapest, 2020. március 9., hétfő (MTI) - Új, a migrációval és a klímavédelemmel is foglalkozó Afrika-stratégiát készít az Európai Unió, ezt várhatóan az őszi EU-Afrika csúcstalálkozón fogadnak el - közölte az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Pócza István felhívta a figyelmet arra, hogy eddig a jobb élet reménye motiválta a migrációt, a jövőben a klímaváltozás okozta szárazság, az egyre súlyosabb mezőgazdasági problémák nyomán indulhatnak el tízmilliók Európa felé.

Az EU nem teheti meg, hogy a klímaváltozás elleni küzdelmet Európára korlátozza, a laza környezetvédelmi szabályozás miatt ugyanis vannak olyan afrikai országok, amelyek a nyugati világ szemétlerakataként működnek - tette hozzá. Azt is hangsúlyozta, Európa számára azért is stratégiai jelentőségű Afrika, mert "versenykontinens", azaz a világ erőközpontjai versenyeznek az ottani ásványkincsekért és emberi erőforrásokért. Európa az elmúlt hét évben máris dupla annyi tőkebefektetést hajtott végre a kontinensen, mint az Egyesült Államok vagy Kína - mondta Pócza István.