Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bolygónk, a Föld

Az Adria és a Fekete-tenger is 5-6 fokkal melegebb

#1501261 TrendMan Előzmény: #1501257

Simán elképzelhetőnek gondolok egy ilyen összefüggést.

Nem tudom, létezik erről valamilyen tudományos elemzés is vagy csak az ominózus hőmérsékleti térkép?

Az Adria és a Fekete-tenger is 5-6 fokkal melegebb

#1501259 Spade Előzmény: #1501257

Ez sztem triviális. Alapvetöen a rakétázásokkal az elhárító rakétákkal ( Patriot), a repcsi támadásokkal függ össze hiszen az eszközök rengeteg plusz részecskét és energiát juttatnak a légkörbe amik sztem megváltoztatják a légköri nyomást a területen. Az pedig bevonza a corioli erő északi csavarja miatt afrikából a meleg légtömegeket különösen mutatja ezt a fekete tenger. És még az iehet h müködik a haarp is a terület felett pluszban. Tehát amikor felgyorsul a rakétázó bombázó kampány támadási tevékenység akkor térül el a legjobban az időjárás sztem.

"örök" vegyi anyagok

#1501152 TrendMan

Akkumulátorokban található veszélyes anyagokra figyelmeztetnek a kutatók, a gyárak környékét is megvizsgálták

Az "örök vegyi anyagokat" már régóta számontartják a kutatók, az Egyesült Államokban pedig idén szigorították is egyes, ezen csoportba sorolható kémiai vegyületek használatát.

Kapcsolódó cikkünk

"Örök vegyi anyagok" szennyezik a csapvizet, két veszélyes anyag ellen hirdettek harcot

A szóban forgó PFA-knak több ezer különböző fajtája különböztethető meg.

Mivel a szerves kémia egyik legerősebb kötését (szén-fluor) tartalmazzák, a környezetbe kerülve ellenállóak a lebomlással szemben és könnyen tehetnek meg nagy távolságokat is a kibocsátási helytől.

Évtizedek óta alkalmazzák őket, hogy a bizonyos termékeket ellenállóbbá tegyenek különféle mechanikai hatásokkal, többek között vízzel és hővel szemben.

A PFA-k bizonyos alosztályát, a bisz-perfluoralkil-szulfonimideket elektrolitként és kötőanyagként használják a manapság egyre elterjedtebb lítiumion-akkumulátorokban.

A The Verge által szemlézett Nature Communications folyóiratban közzétett kutatás szerint

az akkumulátorgyártás során használt PFA anyagok mostanra megjelentek a gyárakat körülvevő talajban, üledékben és vizekben is.

Emellett, a szerzők állítása szerint a káros anyagok a hulladéklerakókból kioldódó folyadékokban is kimutathatóak.

A kutatók 2022 januárja és októbere között Észak-Amerikában és Európában 87 különböző helyszínen vettek víz-, üledék- és talajmintákat. Többek között olyan területeket céloztak meg, amelyek valamilyen "örök vegyi anyagokkal" dolgozó ipari létesítmény közelében vannak.

A tanulmány szerzői 17 különböző akkumulátort is megvizsgáltak, amelyek közel kétharmadában, 11 darabban mutatták ki a már említett PFA alcsoportba tartozó anyagokat.

A vizsgált minta mindennapi életben használt eszközökből, többek között laptopokból, okostelefonokból és elektromos járművekből származott.

Ez [a kutatás] semmiképpen sem tiszta vagy fenntartható energia ellenes szándékkal készült

- szögezte le Jennifer Guelfo, a Texasi Műszaki Egyetem adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője, aki elmondta, hogy csak szerették volna felhívni a figyelmet a káros hatásokra.

Ez alapvetően egy kiindulópont. És remélem, hogy a tanulmány hatására nagyobb figyelmet kapnak ezek és más hasonló vegyületek

- tette hozzá P. Lee Ferguson, a tanulmány másik szerzője.

A lítiumion-akkumulátorok iránti kereslet várhatóan folyamatosan nőni fog a közeljövőben, az elektromos járművek gyártása, valamint a nap- és szélenergiában való felhasználás miatt.

Geomérnökség és hőmérséklet csökkentés

#1500167 TrendMan

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240516/van-egy...

A geomérnökség az egyik módja annak, amivel az emberiség kezelni tudja a klímaváltozás valódi problémáját. A szokásos megközelítést ? amelyet a gazdag világ nagy része követ ? az jelenti, hogy megpróbálják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, és a beruházásokat a nap- és szélenergiára irányítják át.

Ez a megközelítés azonban hihetetlenül nehezen megvalósítható és költséges is egyben, mivel a világ nagy részében még mindig lényegében fosszilis forrásokból állítják elő az energiát. A fosszilis energiahordozók használatának csökkentésére vonatkozó évtizedes politikai támogatottság ellenére a szén-dioxid-kibocsátás még mindig növekszik, és annak mértéke tavaly érte el a valaha mért legmagasabb szintet.

Ezzel szemben a geomérnökség közvetlenül a Föld hőmérsékletének csökkentésére törekszik.

Ennek egyik módja az lehet, amikor kén-dioxid sztratoszférába történő kibocsátásával hűtik le a bolygót. Számos bizonyíték van arra, hogy ez a megoldás működik: a kitörő vulkánok jellemzően részecskéket juttatnak a sztratoszférába, miközben minden egyes részecske visszaveri a napfényt az űrbe. 1991-ben a Pinatubo vulkán kitörése 18 hónapon keresztül mintegy 0,6°C-kal hűtötte le a Földet.

A Harvard kutatói nem próbálkoztak ilyen nagyszabású kísérletekkel. Egyszerűen csak egyetlen egy nagy magasságú léggömböt akartak felbocsátani, amely apró részecskéket bocsátott volna ki magasan a Föld fölé. Kísérletükkel adatokat gyűjtöttek volna arról, hogy a részecskék miként szóródnak szét, és mennyi napfényt vernek vissza.

Mivel a világnak eddig többnyire nem sikerült a klímaváltozást a fosszilis energiahordozóktól való függőség csökkentésével kezelni, észszerűnek tűnik más olyan szakpolitikai intézkedéseket is megvizsgálni, amelyek a probléma egy részét megoldhatnák. Még az ENSZ is elismerte 2019-ben, hogy a 2015-ös párizsi megállapodás ellenére ?az elmúlt évtizedben nem történt valódi változás a globális emisszió terén?. Azóta az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is új rekordokat ér el, és a Meteorológiai Világszervezet új jelentése szerint ?nem látni, hogy mikor lesz vége az emisszió növekedésének?. Egyszerűen nem vagyunk olyan helyzetben, hogy megengedhessük magunknak a klímaváltozás kezelését célzó bármelyik megoldás figyelmen kívül hagyását.

Sajnos, ahogy a The Harvard Crimson megállapította, a klímavédelmi aktivisták nyomása lehetetlenné tette ezt a tudósok számára.

  • Még Greta Thunberg is kritizálta a tervezett első észak-svédországi geomérnökségi teszteket.
  • Aztán az őslakos számik tanácsa ? amelynek földje felett tervezték a teszteket ? arra jutott, hogy egyetlen léggömb felbocsátása az égbe ?katasztrofális következmények kockázatával? jár együtt.
  • Politikusok is felugrottak erre a vonatra, köztük Svédország volt külügyminisztere, aki a geomérnökséget ?őrültségnek? nevezte, míg fiatal aktivisták nyomást gyakoroltak a projekt akadémiai finanszírozóira, hogy állítsák le az ilyen jellegű kutatásokat.

A projekt vezető kutatója az aktivisták mellett a tudósok ?hangos kisebbségét? is hibáztatja, akik az aktivistákhoz hasonlóan úgy vélik: a geomérnökség ürügyet szolgáltathat arra, hogy ne csökkentsék a fosszilis enegiaforrások felhasználását azzal, hogy a klímaváltozás egy másik lehetséges megoldására mutat rá. Az ilyen tudósok közül Michael Mann klímakérdésekkel foglalkozó professzor azt állítja, hogy a geomérnökség káros és hamis megoldás, amelyet a szennyezők kínálnak fel, hogy továbbra is profitáljanak a fosszilis energiaforrásokból. A Számi Tanács ellenezte a Harvard kísérletét, mert a kutatás ?veszélyeztetheti a karbonmentes társadalmak eléréséhez szükséges globális erőfeszítéseket?.

Ez nem tudomány, hanem dogma. Az az elképzelés, hogy csak egyetlen helyes politika ? vagyis a szén-dioxid-kibocsátás rövid időn belül történő nullára csökkentése ? létezik, abszurdnak nevezhető, különösen akkor, amikor ez a politika globálisan kudarcot vall. Az igazság az, hogy a geomérnökség hihetetlenül hasznos innováció lehet, még ha kockázatok is övezik.

A geomérnökség az egyetlen megvalósítható módszer, amelyet az emberiség valaha is azonosított a hőmérséklet gyors csökkentésére.

Ha azt látnánk, hogy a nyugat-antarktiszi jégtakaró elkezd az óceánba csúszni ? ami globális katasztrófa lenne ?, akkor a fosszilis energiahordozókra vonatkozó semmilyen szokásos politika nem tudna jelentős változást elérni. Még ha az összes nemzet valamilyen lehetetlen módon néhány hónap alatt nullára csökkentené is az emissziót, a hőmérséklet akkor sem csökkenne, hanem csak megállna az emelkedése.

Ezzel szemben a geomérnökség elvileg megállíthatná a globális hőmérséklet emelkedését ? sőt, akár vissza is fordíthatná azt ? alacsony költségek mellett. A geomérnökség a XXI. században csupán több tíz vagy alig pár száz milliárd dollárba kerülhet a több tízezerszeresével több forrást felemésztő hagyományos politikával szemben.

Természetesen a világnak nem kellene egyhamar elkezdenie részecskéket pumpálni a légkörbe. De meg kell bizonyosodnunk arról, hogy ez a technológia működik-e, és tudnunk kell a használatából eredő esetleges negatív hatásokról is. Részben azért, mert valószínű, hogy egyes országok, sőt a világ is fontolóra akarja venni később ennek a megközelítésnek az alkalmazását, de azért is, mert a geomérnökség olyan olcsó, hogy fennáll a veszélye annak, hogy egyetlen ország, egy rosszszándékú milliárdos vagy akár egy igencsak önjáró nem kormányzati szervezet egyedül is alkalmazhatja a technológiát. Biztosítanunk kell, hogy a világ tisztában legyen a következményekkel. Ehhez kutatásokra van szükség.

E megfontolások miatt a Nature tudományos folyóirat és az Obama-adminisztráció is támogatta a geomérnökséggel kapcsolatos kutatásokat ? és még a Biden-kormányzat is felajánlott valamennyi támogatást erre a célra.

Mint minden más kutatás esetében, az emberiségnek e kérdésben is tudnia kell, hogy mi működik, és milyen problémák merülhetnek fel a jövőben. A klímavédelmet érintő kutatások átpolitizálása attól való félelmünkben, hogy az politikailag kedvezőtlen következményekhez vezethet, rosszat tesz a világnak.


Kultúránk összeomlásáról…

#1498179 TrendMan

Kultúránk összeomlásáról házias hangulatban:


Magfúziós energiatermelés: Kis előrelépés az előtérben, de vajon mi zajlik a háttérben?

#1497677 TrendMan

https://infostart.hu/tudomany/2024/01/06/gyemantba...

Csodálkoznék, ha nem zajlanának már most egyezkedések a háttérben, hogyan részesedjen az olajmaffia a fúziós energiatermelés hasznából azért, hogy hajlandóak legyenek kihátrálni a jelenlegi helyzetből?

Azt sem tartom kizártnak, hogy az aktuális fejlődés üteme ezektől az egyezkedésektől függjön.