A teljes budapesti modern ipari ingatlanállomány az idei első negyedév végén 1 millió 825 ezer négyzetméter volt, új átadás nem történt ebben az időszakban - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) szerdán az MTI-vel.

Az ipari ingatlanok között az ipari parkokat és a logisztikai létesítményeket tartják számon. A negyedéves bérbeadás 31 427 négyzetméter volt, ami ugyan 29,4 százalékos növekedés 2012 utolsó negyedévéhez viszonyítva, de egyben a legalacsonyabb első negyedéves érték, amit az elmúlt három évben regisztráltak a szakértők.

Az ipari parkok iránti negyedéves kereslet 20 tranzakcióban testesült meg, ezek közül mindössze egy ügylet volt 5 ezer négyzetméternél nagyobb. Így az átlagos bérbeadási méret továbbra is alacsony - 1517 négyzetméter - maradt.

A logisztikai parkok iránti kereslet 21 713 négyzetméter volt az első negyedévben, amely a teljes bérbeadás 69 százalékát tette ki. A parkokon belül az átlagos tranzakció mérete 1670 négyzetméter volt.

A kihasználatlanság az első negyedév végére 2,3 százalékponttal emelkedett az előző negyedévhez képest, így 21,7 százalék lett. A drasztikus emelkedés oka az, hogy az első negyedévben több bérlő adott vissza nagyméretű területeket.

Az adatokat közlő BIEF tagjai a következő ingatlantanácsadó cégek: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Eston International, Jones Lang LaSalle és Robertson Hungary.

MTI