A japán intézményi kötvénybefektetők nagy többsége attól tart, hogy 2013-ban ismét fellángol az euróövezeti adósságválság - derül ki az egyik legnagyobb londoni pénzügyi szolgáltató csoport csütörtökön ismertetett legújabb felméréséből.

A Barclays londoni befektetési és elemzőrészlege rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán kötvényalap-kezelői kör hangulatát.

E héten elvégzett legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy tartanak-e az európai szuverén adósságválság újbóli fellángolásától jövőre. A megkérdezettek 72,7 százaléka az "igen, valamelyest", 13,6 százalékuk az "igen, nagyon is" válaszlehetőséget jelölte be, vagyis a japán intézményi befektetői közösség jóval több mint 80 százaléka tart attól, hogy a valutauniós válság eszkalálódik 2013-ban. Ugyanezt nagy londoni elemzőházak szakértői is jósolják.

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - 2013-ra szóló előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy bár az EU és az eurójegybank (EKB) elkötelezetten törekszik az euróövezet egyben tartására, a kulcsjelentőségű rövid távú kockázatok között mégis változatlanul jelen van Görögország távozásának lehetősége, egyebek mellett a további konszolidációs intézkedésekkel szembeni lakossági ellenállás miatt.

A Moody's Analytics szerint ha Görögország távozni kényszerül a valutaunióból, annak "drámai" hatása lenne az euróövezet egészének gazdasági teljesítményére: a cég londoni közgazdászainak becslése szerint ebben az esetben a valutauniós GDP-érték 2013-ban 5 százalékkal zuhanna.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics jelenleg érvényes prognózisa is az euróövezeti adósságválság újbóli eszkalálódását valószínűsíti jövőre. A ház szerint ez egészen addig a pontig fajulhat, hogy megkezdődik a valutaunió korlátozott mértékű felbomlása.

A Capital Economics londoni elemzőinek központi forgatókönyve az, hogy az euróövezetből egy vagy két kisebb tagállam - a legnagyobb eséllyel Görögország és Portugália - távozik.

MTI