Ha nem sikerül fenntartani az euróövezetet, akkor rendezett módon kell felszámolni - mondta komoly feltűnést keltő beszédében a brit pénzügyi szolgáltatási szektor felügyelőhatóságának (FSA) elnöke.

A londoni City polgármesteri rezidenciájának - Mansion House - csütörtök este megrendezett hagyományos őszi bankettjén Lord Adair Turner kijelentette: az euróövezet sikeréhez szükséges egy közös költségvetési támaszték létrehozása azoknak a bankoknak, amelyeknek problémáit az adófizetők pénze nélkül nem lehet megoldani, és ehhez közös betétbiztosítás is kell.

Lord Turner szerint emellett szükség van egy olyan euróövezeti szintű, centralizált bankfelügyeleti rendszerre, amelynek irányítása az Európai Központi Bank (EKB) illetékességébe tartozna, és elengedhetetlen a közös euróövezeti kötvénykibocsátás valamilyen formájának megteremtése is. Az FSA vezetője szerint az ilyen szintű unió és integráció nélkül az euróövezet nem lesz képes fennmaradni.

Lord Turner kijelentette: az euróövezet létrehozása során elkövetett döntő hiba annak fel nem ismerése volt, hogy ha egy több nemzetállam alkotta valutaövezetben jelentős mennyiségű adósságot bocsátanak ki nemzetállami szinten, akkor a nemzeti bankrendszerek fizetőképessége és a nemzetállami fizetőképesség "potenciálisan halálos ölelésben" válhat egymás függvényévé.

A brit pénzügyi felügyelet elnöke hozzátette: Nagy-Britanniának nemzeti önérdeke, hogy az euróövezet tegye meg a sikeres működéshez szükséges lépéseket, vagy ha ez politikailag megvalósíthatatlan, akkor ne káosz közepette, hanem ellenőrzött módon bomoljon fel.

E kijelentés azonnal komoly feltűnést keltett Londonban, az első kommentárok szerint ugyanis Lord Turner gyakorlatilag megtörte azt a tabut, hogy a brit politika és a pénzügyi irányítás felső vezetői nem beszélnek nyíltan az euróövezet felbomlásának lehetőségéről.

Alig burkoltan mindazonáltal már a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója is utalt egy ilyen fejlemény bekövetkeztének kockázatára.

Sir Mervyn King az egyik brit kereskedelmi televíziónak nyilatkozva a napokban kijelentette: bár az euróövezeti illetékesek az utóbbi években nagyon keményen dolgoznak azon, hogy a valutaunióból ne indulhasson ki a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utánihoz hasonló globális gazdasági katasztrófa, és ezért próbálják állhatatosan az összes jelenlegi eurótagállamot a valutaunióban tartani, "semmi garancia nincs azonban arra, hogy ez sikerülni is fog".

Egyes független londoni elemzők jó ideje gyakorlatilag bizonyosra veszik, hogy az euróövezet a jelenlegi formájában nem marad fenn.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági tanácsadócég, a Capital Economics londoni közgazdászai minapi elemzésükben úgy becsülték, hogy az eurójegybank és az új euróövezeti stabilitási mechanizmus (ESM) együttes szuverén kötvényvásárlásai 800 milliárd euróig terjedhetnek. A ház szerint ez 2014 közepéig elég lenne Spanyolország és Olaszország összesített finanszírozási igényeinek fedezésére, jelentősen csökkentve e két állam azonnali törlesztésképtelenné válásának és euróövezeti távozásának kockázatát.

A ház elemzői szerint ugyanakkor éppen az ESM létrehozása által teremtett magasabb tűzfal és így a járványveszély csökkenése vezethet oda, hogy a valutauniós hatóságok nagyobb hajlandóságot mutathatnak az olyan gyenge helyzetű tagállamok, mint például Görögország és Portugália euróövezeti távozásának lehetővé tételére.

A cég szerint emellett Spanyolországnak és Olaszországnak - ha helyre akarják állítani versenyképességüket és fenntartható szerkezetű növekedést kívánnak elérni az euróövezet tagjaként - évekig tartó belső leértékelődési folyamaton kell keresztülmenniük, amelynek része a fájdalmas bérdefláció.

A Capital Economics szakértői szerint mindezek alapján változatlanul jelentős annak az esélye, hogy hosszabb távon e két ország mégis otthagyja az eurót.

MTI