Budapest, 2020. március 1., vasárnap (MTI) - Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a januári ipari termelés és a tavaly decemberi külkereskedelmi termékforgalom részletes adatai.

Hétfőn megjelenik a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLKBT) februári beszerzésimenedzser-indexe (BMI).

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelői árak januári alakulásáról szóló statisztikát és a tavaly decemberi külkereskedelmi termékforgalom részletes adatait. Tavaly decemberben az ipari termelői árak 2,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 4,8, az energiaiparé 0,3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az exportértékesítés árai 1,9 százalékkal nőttek 2018 decemberéhez képest. A múlt év egészének átlagában az ipari termelői árak 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2018-ban. Az első becslés szerint az export euróban számolt értéke 4,0 százalékkal, az importé 4,8 százalékkal nőtt 2019-ben az előző évihez képest, a külkereskedelmi mérleg többlete 4,985 milliárd euró lett, 535 millió euróval csökkent. Tavaly decemberben az export euróban számított értéke 0,8 százalékkal csökkent, az importé 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az exporttöbblet 247 millió euróval csökkent, 134 millió euró volt. Szerdán a januári kiskereskedelmi forgalom statisztikáját közlik. Tavaly az év egészében hat százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adat szerint az előző évi 6,7 százalék után, decemberben a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Pénteken jelenik meg az ipari termelés januári első becslése. Az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 3,5 százalék után. Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a novemberi 3,6 százalékos növekedést követően. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,7 százalékkal csökkent a termelés éves összevetésben. Pénteken teszi közzé a Pénzügyminisztérium a gyorstájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének 2020. február végi helyzetéről. A részletes adatok alapján az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere januárban az egy évvel korábbihoz képest 82,0 milliárd forinttal, 4,2 százalékkal nagyobb, összesen 2051,9 milliárd forint bevételre tett szert, a kiadások 236,1 milliárd forinttal, 13,7 százalékkal haladták meg a tavaly januárit és 1961,5 milliárd forintot tettek ki. A központi alrendszer 90,4 milliárd forintos többlettel zárt, az egy évvel korábbi 244,5 milliárd forint aktívummal szemben.