Budapest, 2020. február 27., csütörtök (MTI) - Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a Richter által benyújtott estetrolt (E4) és drospirenone-t tartalmazó kombinált fogamzásgátló törzskönyvezési kérelmét - jelentette be a Richter csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A közlemény szerint a Mithra által kifejlesztett új orális fogamzásgátló készítmény természetes eredetű, natív ösztrogénje szelektíven hat az egyes szövetekben. A vonatkozó licencmegállapodás földrajzi hatálya Európára, Oroszországra, valamint a Független Államok Közössége egyéb országaira terjed ki.

Richter Gedeon Nyrt. termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet - nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri - felöleli. A Közép-Kelet-Európa legnagyobb K+F központjával rendelkező vállalatnál az eredeti kutatás a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul. A Richter a világ egyik legjelentősebb vállalata a nőgyógyászat területén. A társaság jelentős erőforrásokat fordít bioszimiláris termékek fejlesztésére - írják. A Richter Gedeon Nyrt. 2019-ben 51,697 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 17,6 százalékkal nagyobb az előző évinél. A társaság éves árbevétele 507,794 milliárd forint volt, 14 százalékkal meghaladta az előző évit. Idén euróban 5 százalékos bevételnövekedésre számítanak, ha az árfolyamok nem változnak jelentősen - mondta Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója februárban, a cég tavalyi eredményét értékelő sajtóbeszélgetésen. A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A 100 forint névértékű papírok a csütörtöki kereskedést 6635 forinton zárták, 140 forinttal, 2,07 százalékkal alacsonyabban az előző záróárnál, az elmúlt egy évben legalacsonyabb áruk 4702, a legmagasabb 7140 forint volt.