Budapest, 2019. augusztus 1., csütörtök (MTI) - A beszerzésimenedszer-index (BMI) lassuló növekedést mutat, a szezonálisan kiigazított júliusi értéke 51,3 pont, szemben a júniusi 54,1 értékkel - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtökön az MTI-vel.

A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték elmarad a hosszú távú 52,8 pontos júliusi átlagtól, és nem éri el az elmúlt három év 55,2 pontos átlagát.

A felmérésben vizsgált részindexek mindegyike csökkent júliusban júniushoz képest. A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont fölött maradt júliusban is, második alkalommal két hónap szűkülés után - közölte az MLBKT. A termelési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenhetedik alkalommal. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta tízszer volt alacsonyabb az index értéke júliusban. Az új rendelések indexe erősebben gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A júliusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júniushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A vásárolt készletek első alkalommal szűkülnek tíz hónap bővülés után, nagyon enyhe ütemben. Az idei júliusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag alatti, és a tizedik legkisebb júliusi. A beszerzési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizedik legalacsonyabb júliusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővült, immár negyvenharmadik hónapja. A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett júliusban, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harminckilencedik hónapja lesznek magasabbak. A késztermékkészletek szintje júliusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júniushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenkilenc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.

A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamat látható. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyengébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy és fél év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott - tájékoztatott az MLBKT.