Washington, 2019. június 25., kedd (MTI) - Áprilisban már a nyolcadik hónapja lassult a lakóingatlanok drágulása az Egyesült Államokban.

Szakértők szerint ez a vevőknek és az eladóknak is jó. A potenciális vevők ugyanis nagyobb eséllyel indulnak vásárolni, a tulajdonosok pedig továbbra is számolhatnak némi értéknövekedéssel.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 3,5 százalékkal emelkedett áprilisban az előző hónapban mért 3,7 százalék után. Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában éves összevetésben 2,5 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak áprilisban a márciusi 2,6 százalék után. Elemzők 2,6 százalékos emelkedést vártak áprilisra. A legnagyobb mértékben Las Vegasban nőttek a lakóingaltan-árak, 7,1 százalékkal, ami elmarad a márciusban mért 8,2 százalék drágulástól. A drágulási lista második helyén Phoenix állt 6 százalékkal (márciusban 6,1 százalék), majd Tampa következet 5,6 százalékkal (márciusban 5,3 százalék). Szezonális kiigazítás nélkül számolva, havi összevetésben, az országos index 0,9 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb városok tízes és húszas csoportjában 0,8-0,8 százalékkal kúsztak feljebb az árak. Szezonális kiigazítással számolva, az Egyesült államok egészét tekintve, 0,3 százalékkal nőttek az árak márciushoz képest, a 10 legnagyobb város esetében 0,2 százalékkal drágultak a lakóingatlanok, a 20 legnagyobb városban stagnáltak az árak.