Budapest, 2019. március 18., hétfő (MTI) - A Keler Csoportot bízta meg az új kazah értéktőzsde, az Astana International Exchange (AIX) a részvényügyletek elszámolásával és kiegyenlítésével kapcsolatos kereskedés utáni szolgáltatásokkal.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tulajdonában álló vállalatcsoportnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írták: az úgynevezett post-trade szolgáltatások várhatóan az ősztől, a szabályozói jóváhagyásokat követően indulnak.

A megbízás hozzájárulhat a megújuló kazah értékpapírpiac globális tőkepiaci integrációjához - hangsúlyozták. Mónus Attila vezérigazgató hozzátette: a Keler az új pénzügyi központ megerősödését is támogathatja.

A közlemény szerint Tim Bennett, az AIX vezérigazgatója arra számít, hogy az együttműködés könnyű és hatékony elérést biztosít a globális tőkepiaci szereplők számára az új kazah tőzsdéhez.

A 2017-ben létrejött AIX részvényese többek között a Goldman Sachs, a Shanghai Stock Exchange, a Silk Road Fund és a NASDAQ. Az AIX a közeljövőben várhatóan kiemelt szerepet kap számos kazah állami vállalat privatizációjában.