Budapest, 2019. március 14., csütörtök (MTI) - Vegyes kezdésből csekély veszteségbe csúsztak a csütörtöki zárás közeledtével a főbb amerikai tőzsdeindexek.

A kereskedést szerény, 0,09 százalék emelkedéssel kezdő DJIA-30 index 0,02 százalékkal húzódott vissza mínuszba a piaci zárást megelőzően mintegy két órával. Az S&P-500 és a Nasdaq Composite indexek nagyjából a kezdésnek megfelelő csekély, 0,1 százalék körüli veszteségben jártak a zárás közeledtével is.

Az árfolyamindexeket a vártnál jóval kisebbnek bizonyult januári lakásértékesítési adatok fogták vissza az emelkedéstől csütörtökön. Januárban ugyanis az előző havihoz képest 6,9 százalékkal csökkent az új lakások értékesítése az Egyesült Államokban a várt 0,9 százalékos csökkenés helyett és a decemberi 3,8 százalékos havi növekedés után.

A nap nagy vesztese a Facebook részvénye volt két százalékos eséssel. A közösségi média platform főbb szolgáltatásai, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp alkalmazások használatát egyaránt fennakadások nehezítették meg az ügyfeleknek a nap folyamán. A Facebook részvényének nem kedvezett az sem, hogy a New York Times beszámolója szerint a szövetségi ügyészség nyomozást indított ellene más nagy technológiai cégekkel kötött adatértékesítési üzletek miatt.

Az olajár vegyesen alakult csütörtökön, a WTI ára négy havi csúcsot ért el az amerikai készletek csökkenése és termelésnövekedés lassulása miatt, a Brent ára viszont csökkent. Az amerikai piaci zárás előtt két órával a WTI ára 0,45 százalékkal állt magasabban hordónként 58,52 dolláron, a Brent ára pedig 0,49 százalékkal 67,22 dollárra csökkent.

A dollár erősödött, az arany ára pedig a megegyezés nélküli Brexit veszélyének az enyhülésével párhozamosan egy százalékkal csökkent. Az eurót 0,22 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1300 dolláron, az arany ára 1,02 százalékkal unciánként 1295,95 dollárra csökkent.