Budapest, 2019. február 22. – Az AKKO Invest (korábbi nevén Plotinus) új Igazgatósága elkezdte a vállalat működésének átvizsgálását azt követően, hogy a társaság részvényesei a januári rendkívüli közgyűlésen megválasztották az új tagokat. Ennek alapján a következő hónapokban megtörténhet a nyitott ügyek lezárása, amivel párhuzamosan elkezdődött az új stratégia kidolgozása, valamint a részvényesi értéket növelő tranzakciók előkészítése és megvalósítása.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett AKKO Invest Nyrt. január 23-án megválasztottIgazgatósága az elmúlt hónapban szakértők bevonásával megkezdte a korábbi nevén Plotinus Nyrt. vagyonkezelő tevékenységének és működésének átvizsgálását. Prutkay Zoltán, az AKKO Invest új Igazgatóságának elnöke az átvilágítás eddigi eredményei alapján elmondta, hogy jelenleg az egyik legfontosabb feladatnak a tavaly november 26-i rendkívüli közgyűlésen elhatározott Plotinus-alaptőkeemelés korábbi menedzsment által elindított jogi folyamatának lezárását tekintik.Mint ismeretes, akkor a részvényesek a vállalat alaptőkén felüli vagyonának terhére történő tőkeemelésről határoztak. Ezt a döntést a Cégbíróság már bejegyezte, azonban a BÉT terméklistáján a mai napig nem történt meg a változások átvezetése. Ennek oka, hogy azalaptőkeemelésből származó új névértékű, korábbiakkal azonos darabszámú részvények tőzsdei bevezetése (azaz a régiek cseréje) nem történt meg december 31-ig. Idén január 1-től viszont a szabályozás megváltozott és a részvények tőzsdei bevezetése (cseréje) esetében is kibocsátási tájékoztató készítése szükséges, függetlenül a tőkeemelés volumenétől. Az AKKO Invest új Igazgatósága a megválasztását követően szembesült azzal, hogy a tőkeemelés nem került teljes mértékben előkészítésre és végrehajtásra, így ezen folyamat minél gyorsabb lezárása érdekében megtesz minden tőle telhetőt, így intézkedett a tájékoztató mihamarabbi elkészítése érdekében. Avállalat működésének adminisztrációs tevékenysége mellett az AKKO Invest Igazgatósága jelenleg is dolgozik a vagyonkezelő vállalat stratégiájának kialakításán, ami mellett már rövid távon is olyan befektetési döntéseket hozhat, melyek célja a részvényesi érték növelése. Ezenbefektetési döntésekkel összefüggésben az AKKO Invest a birtokába kerülő új vagyonelemekért elsősorban a vállalat saját részvényeivel kíván fizetni. Ezen lépések során a vállalat a tranzakciókat úgy kívánja megvalósítani, hogy azok a társaság saját tőkéjét, vagyonát növeljék.

Prutkay Zoltán, az AKKO Invest vezérigazgatója a társasághoz érkezett befektetői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a tőkepiaci törvény (61.§) alapján, a szavazati jogok kiszámítása során,az AKKO Invest által kibocsátott valamennyi részvényt, így a saját tulajdonban lévő részvényeket isfigyelembe kell venni. Mivel az AKKO információi szerint az összes részvényre vonatkoztatva eddigegy részvényes sem érte el a jogszabályban meghatározott részvénytulajdonra vetített küszöbértéket, ezért Prutkay Zoltán elmondása szerint nyilvános vételi ajánlatra sem volt szükség. Az AKKO Invest elnöke egyúttal megerősítette, hogy a társaságnak intenzív növekedési tervei vannak, amit a továbbiakban is a tőkepiac nyújtotta eszközök igénybevételével kíván megvalósítani. A vállalat célja, hogy a jelenlegi Standardból a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájába és aBUX-indexbe is bekerüljön.

Céginformáció

A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett AKKO Invest Nyrt. (korábbi nevén Plotinus) vagyonkezeléssel foglalkozik, részvényeit 2011 óta jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén. Működése során elsősorban reálgazdasági befektetésekre fókuszál, melynek keretében kedvező növekedési kilátásokkal rendelkező, és jó nyereségtermelő-képességű vállalati részesedéseket és ingatlanokat vásárol. Az AKKO Invest célja, hogy befektetési-portfóliójának folyamatos szélesítésével eszközalapon jól meghatározható értéket képviselő vagyonkezelőként működjön.