Az AeroMexico mexikói légitársaság sajátos kampányt indított, mintegy Trump elnök mexikói határra tervezett falának ellenpontjaként. A "Bennünk nincsenek határok" elnevezésű kampányban, amellyel az Egyesült Államokat célozták meg, annyi százalékos kedvezményt kap valaki a légitársaságnál, ahány százalékban mexikói a DNS-e alapján.

Trump adminisztráció leállása már a 28. napnál tart a mexikói határra tervezett fal miatt. A téma nem könnyű, megosztja az amerikai társadalmat is. Míg egyesek szerint a fal szükséges, mások viszont rasszista kezdeményezésnek tartják.

Az AeroMexico légitársaság igyekezett könnyedén nyúlni a problémához, és sikerült nekik egy remek hirdetési kampánnyá alakítani a kérdést. Vírusszerűen terjed a neten a videó, amelyben amerikaiakat kérdeznek arról, hogy a közeljövőben tervezik-e, hogy Mexikóba látogassanak.

"Szó sem lehet róla!", "Eszemben sincs!" és hasonló válaszokat kap a kérdező. Azonban amikor egy gyors DNS tesztet végeznek el a riportalanyokon, és kiderül, hogy többségükben rendelkeznek mexikói DNS-sel is, így annak arányában, mennyire mexikóiak, akár komoly kedvezményeket is kaphatnak, rögtön változik a helyzet.

"Ez szuper!" - mondja valaki, aki 18%-os kedvezményre jogosult. Egy másik hölgy, aki korábban elutasította a mexikói utazás lehetőségét, most már azt mondja, hogy tetszik neki a kedvezmény. Csak egy megcsontosodott, öreg amerikai marad abban, hogy ez az egész "bullshit".

A származás tudata, a gyökerek segíthetnek abban, hogy megváltozzanak az előítéletek. Ahogyan azt már egy korábbi, tudományos DNS-kísérlet is igazolta, amikor szintén előítéletes, bizalmatlansággal teli emberek tudták meg, hogy az általuk idegenkedve figyelt népességből származnak ők maguk is valamilyen mértékben.

És ha ezt még a biznisszel is össze lehet kötni, ahogyan azt az AeroMexico tette, akkor az kész nyereség :)