Csökkent a kiskereskedelmi forgalom augusztusban az euróövezetben és az Európai Unióban havi szinten.

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában és az Európai Unióban egyaránt 0,1 százalékkal zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom volumene augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva. Elemzők rosszabb adatra, 0,3 százalékos visszaesésre számítottak a júliusi 0,3 százalékos növekedés után.

Éves összehasonlításban augusztusban az euróövezetben 0,6 százalékkal, az Európai Unióban pedig 2,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az euróövezeti tagállamokban havi összevetésben a forgalom esését az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalmának 0,4 százalékos, továbbá a nem élelmiszeripari termékek forgalmának 0,1 százalékos csökkenése eredményezte, az üzemanyagok forgalma 0,2 százalékban növekedett.

Az EU 28 országában havi szinten az élelmiszerek, italok és dohánytermékek, valamint a nem élelmiszeripari termékek forgalma is 0,2-0,2 százalékkal csökkent, míg az üzemanyagok forgalma 0,2 százalékkal bővült.

Júliushoz képest Lengyelországban, Észtországban és Finnországban csökkent legerősebben - mindhárom országban 0,6 százalékkal - a kiskereskedelmi forgalom, míg a legnagyobb mértékben Luxemburgban (+3,6 százalék), Írországban (+1,5 százalék) és Szlovákiában (+1,0 százalék) növekedett.

Magyarországon 0,3 százalék forgalomnövekedés volt júliushoz képest.

Éves összehasonlításban az euróövezetben 1,3 százalékkal növekedett a nem élelmiszeripari termékek forgalma, az üzemanyag-eladás 1,2 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 0,1 százalékkal bővült. Az unióban a nem élelmiszeripari szektor forgalma és az üzemanyagoké egyaránt 2,9 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékeké pedig 1,0 százalékkal nőtt.

Tavaly augusztushoz képest leginkább Luxemburgban (+12,6 százalék), Romániában (+11,7 százalék) és Lengyelországban (+10,8 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Magyarországon 4,4 százalék volt az éves szintű forgalomnövekedés. Két országban csökkent a forgalom: Franciaországban 1,5 százalékkal, Dániában pedig 0,8 százalékkal.

MTI