A társaság 2013 első kilenc hónapjában túlszárnyalta a tavalyi év bázisidőszakának eredményeit: csoportszintű konszolidált árbevétele 11,6 százalékos növekedéssel 34,7 milliárd forintot ért el, üzemi eredménye pedig az iparági átlagot jóval meghaladó szintre emelkedve négyszeresére nőtt. A nagyszerű teljesítmény több tényező együttes hatásának következménye, aminek köszönhetően a vállalat várhatóan sikeresen teljesíti 2013-ra kitűzött üzleti céljait még a lassuló gazdasági környezet ellenére is.

A Rába a vállalat értékeivé vált stratégiai sarokpontokra építve érte el 2013 első háromnegyed évében a kiemelkedő eredményeket. Vevőivel kiépített együttműködésben hozza létre magas minőségű, innovatív termékeit, amelyek keresettek a vállalat piaci kulcsszegmenseiben, bár a globális haszongépjármű-piacok az utolsó negyedévben kevésbé teljesítettek jól, és fordulat a jövő év során sem várható. Az idei év első kilenc hónapját tekintve közel 19 százalékos bővülést realizált a Rába az exportpiacokon. A csoportszintű üzemi eredmény növekedés is figyelemre méltó volt, a tavalyi év hasonló időszakával összevetve több mint négyszeresére, 2,4 milliárd forintra emelkedett az érték. A Rába teljes átfogó jövedelem szerinti eredménye 2013 I-III. negyedévében 76 százalékos növekedést hozva 1,96 milliárd forint nyereség lett, szemben a tavalyi évi bázisidőszak 1,11 milliárd forintos összegével.

A növekedés motorja az idei évben is a Futómű üzletág volt, amelynek magas mérnöki tartalmú termékei teremtették meg a Rába mára erős nemzetközi piaci pozícióit. Az üzletág a kulcspiacokon növelte árbevételét, amely így közel 15 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának számait. Az EBITDA megduplázódott, a 2,2 milliárd forintos üzemi eredmény pedig a négyszerese a 2012 I-III. negyedévi teljesítménynek. Az év első kilenc hónapjában az Alkatrész üzletág is kiválóan teljesített, üzemi eredményét megháromszorozva a tárgyidőszakban 267 millió forint nyereséget termelt a 2012. I-III. negyedévi 82 millió forint nyereséghez képest. Az üzletág árbevétele és EBITDÁ-ja is jelentős növekedést mutatott. A Jármű üzletág első háromnegyed évére a visszaesés volt jellemző, ám az eredményeket javítani fogják az utolsó negyedévre koncentrálódó járműszállítások.

A Rába várhatóan felülteljesíti az idei évre kitűzött céljait, melynek eredményeképpen a vállalat soha nem látott pénzügyi stabilitással működik, a cash-flow termelés kiváló, rekord-alacsony szinten áll a vevői kintlévőség, nincsenek felhalmozott készletek, alacsony a kamatterhelés és a vállalati beruházások is ésszerű ütemben haladnak. A társaság 2013 harmadik negyedévének végére 10 milliárd forint alá csökkentette nettó hitelállományát.

MTI