A Rába és a belorusz MTZ traktorgyár között egyeztetés kezdődött arról, hogy a különösen nagy teljesítményű mezőgazdasági gépekhez a Rába futóműveket szállíthasson - számolt be Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a magyar-belorusz gazdasági vegyesbizottság keddi budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az együttműködés eredményeként az immár többségi állami tulajdonú magyar gépipari vállalat komoly exportpiacra tehet szert Fehéroroszországban.

A vegyesbizottsági ülésen született megállapodás alapján várhatóan még az idén újraindulhat a magyar szarvasmarhaexport, amelyet korábban egy vírusfertőzés miatt betiltott a belorusz fél.

Megállapodtak a felek arról is, hogy a keleti nyitás ösztöndíjprogram keretében jövő szeptembertől 50 belorusz hallgatót fogadnak magyar egyetemek, Minszkben pedig januártól magyar nyelvi egyetemi képzés indul.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködésben a legfontosabb terület a mezőgazdaság, a magyar exportot azonban korábban visszavetette, hogy egy vírusfertőzés miatt Fehéroroszország megtiltotta Magyarországról a szarvashmarha behozatalát. A vegyesbizottsági ülésen sikerült megállapodni a szükséges állategészségügyi intézkedésekről, amelyeket a magyar fél végrehajt, ennek eredményeként még az idén újraindulhat a kivitel.

Hozzáfűzte: a mezőgazdasági kivitel területén komoly előrelépés, hogy az idén Magyarország 50 százalékkal növelte a vetőmagexportot, kihasználva az abból fakadó előnyt, hogy a magyar alaptörvény GMO-mentességet garantál.

Az államtitkár elmondta: Magyarország szeretné kihasználni azt is, hogy Fehéroroszország komoly villamosenergia-exportőr, és ebből fakadóan a villamostávvezeték-rendszerét folyamatosan a legjobb karban kell tartania, ezért arra törekszik, hogy az MVM Magyar Villamos Művek eximbanki finanszírozási háttérrel piachoz jusson ezen a területen. Az ülésen megállapodás született a tudományos-technológiai együttműködésről, valamint akkreditációs együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak a felek.

MTI