Az első negyedévhez képest nőtt az euróövezeti GDP a második negyedévben, az egy évvel korábbihoz képest azonban csökkent - közölte szerdán az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

A második előzetes becslés szerint az előző negyedévhez képest a 17 tagú euróövezetben 0,3 százalékkal, az Európai Unió 27 tagországában pedig 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben. (Az Európai Unióhoz 28. tagként július elsejével csatlakozott Horvátország adatait a második negyedéves GDP-jelentés nem tartalmazza.)

Az első negyedévben az euróövezetben 0,2 százalékkal, az EU-ban pedig 0,1 százalékkal csökkent a GDP az előző, a 2012-es negyedik negyedévhez képest.

2012 második negyedévéhez képest az euróövezet bruttó hazai terméke 0,5 százalékkal csökkent, az EU 27 tagállamában pedig nem változott.

Az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest az euróövezeti GDP 1,0 százalékkal, az uniós pedig 0,7 százalékkal csökkent.

A második negyedévben az első negyedévhez képest a legnagyobb GDP-növekedést Portugália érte el 1,1 százalékkal. Németország, Litvánia, Finnország és az Egyesült Királyság bruttó hazai terméke pedig 0,7 százalékkal emelkedett. Összehasonlításképpen az Egyesült Államok GDP-je a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az elsőhöz képest.

A legnagyobb mértékben Ciprus bruttó hazai terméke esett vissza - 1,4 százalékkal - a második negyedévben az elsőhöz képest. Szlovénia GDP-je 0,3 százalékkal, Olaszországé és Hollandiáé pedig 0,2 százalékkal csökkent.

Az Eurostat adatai szerint szezonális kiigazítással a magyar GDP a második negyedévben az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal, az előző évi második negyedévhez képest pedig 0,2 százalékkal nőtt. Az első negyedévben a 2012-es negyedik negyedévihez képest 0,6 százalékkal nőtt a magyar GDP, a 2012-es első negyedévihez képest pedig 0,5 százalékkal csökkent.

MTI