Augusztusban visszaesett a részvénypiac forgalma, a Budapesti Értéktőzsde 6,3 milliárd forint napi átlagforgalmat regisztrált, ami elmarad a júliusi - igaz, kiugróan magas - 11,8 milliárd forintos napi átlagtól, de jóval alacsonyabb az év elejétől mért 9,4 milliárd forintos napi átlagforgalomnál is.

A tőzsde a nyári uborkaszezonnak tulajdonítja az augusztusi alacsony forgalmat. Hétfői közleményükben ugyanakkor kiemelik, hogy a származékos piac forgalma 8,1 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest, továbbá a certifikátok forgalma 10,8 százalékkal nőtt egy év alatt.

A BÉT részvényszekciójának teljes forgalma az idén augusztusban meghaladta a 131 milliárd forintot, amiből a részvénypiacon közel 126 milliárd forintnyi forgalmat bonyolítottak le a szekciótagok. A részvények forgalma a júliusi rekord értékhez képest 54 százalékkal csökkent, a tavaly augusztusi adásvételtől pedig 8 százalékkal marad el.

Az év első nyolc hónapjában a részvények forgalma 1510 milliárd forint volt, ami 7,6 százalékkal alacsonyabb a 2012 azonos időszakinál.

A származékos piacon augusztusban közel 950 millió darab kontraktus cserélt gazdát, több mint 310 milliárd forint értékben, ide értve a gabona kontraktusokat is. A kontraktusszám 8,1 százalékkal, míg az árfolyamértéken vett forgalom 13,4 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. A nyári pangás a származékos szekció forgalmára is rányomta a bélyegét augusztusban - jegyzik meg a közleményben.

Augusztusban az azonnali és a részvénypiaci rangsor első helyére a cseh székhelyű WOOD & Company került, a brókercég 15,6 százalékát adta a részvénypiaci forgalomnak. Második helyezett lett a Concorde Értékpapír Zrt. 15,1 százalékos, harmadik az Erste Befektetési Zrt. 11,4 százalékos piaci részesedéssel. A sort folytatva szorosan követi az előbbieket az Unicredit Bank Hungary Zrt. 9,6 százalékkal és az Equilor Befektetési Zrt. 9,4 százalékkal.

A származékos szekcióban az egyedi részvények piacán augusztusban az első helyen továbbra is az Erste Befektetési Zrt. áll, viszont a Raiffeisen Bank Zrt. megelőzte a júliusi második helyezett Buda-Cash Brókerház Zrt.-t. A határidős index kontraktusokban továbbra is a Random Capital Broker Zrt., a származékos deviza termékekben a Raiffeisen Bank Zrt., míg a gabona kontraktusokban az IKR-Bróker Tőzsdeügynöki Kft. a legaktívabb brókercég.

MTI