Nem fenyegetnek globális nyersolaj ársokkal az egyiptomi belpolitikai fejlemények - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni szakelemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerint igaz, hogy a Szuezi-csatornán és a SUMED vezetékrendszeren naponta hozzávetőleg 2,5 millió hordó nyersolaj, valamint jelentős mennyiségű olajtermék és cseppfolyósított földgáz halad át, így az egyiptomi fejlemények potenciálisan nagyobb fennakadásokat tudnak okozni az energiapiacon, mint például a szíriai polgárháború.

Azonban ha a térségből érkező olajszállítmányokat bármilyen fenyegetés érné is, a ház azzal számol, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által felhalmozott hatalmas stratégiai tartalék megnyitása az esetlegesen kieső mennyiségnél jóval többet juttatna a világpiacra.

Mindemellett - és ez még fontosabb tényező - a globális makrohelyzet nem változott, a világgazdaság kilábalásának üteme továbbra is meglehetősen lanyha és a globális energiahordozó-kínálat - nyersolajból, földgázból és szénből egyaránt - jelenleg "több mint elégséges" a növekvő kereslet fedezésére - érveltek szerdai elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

A ház szakelemzői mindezt egybevetve továbbra is azzal számolnak, hogy a világpiaci alaptípusnak tekintett Brent olajféleség és az amerikai alaptípus, a West Texas Intermediate (WTI) egyaránt 100 dollár alatti hordónkénti árszinten zárja az idei évet, és később még tovább csökken a két fő nyersolaj fajta piaci árfolyama. Más nagy londoni házak szakértői mindazonáltal úgy látják, hogy a hatalmas egyiptomi kormányellenes megmozdulások aggályossá válhat a stratégiai fontosságú Szuezi-csatorna biztonsága.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays energiapiaci elemzőstábja szerint a globális energiahordozó-piac számára a nagy kérdés az, hogy a demonstrációk okozhatnak-e fennakadásokat a csatorna forgalmában.

A ház adatai szerint a globális tengeri kereskedelem 8 százaléka, a nyersolaj forgalom 4,5 százaléka, a tengeren szállított cseppfolyósított földgáz 14 százaléka áramlik át a Szuezi-csatornán.

A csatorna teljes lezárása nagyon nehéz lenne az egyiptomi hadsereg támogatása nélkül, és nincsenek jelek arra, hogy a hadvezetésnek szándékában állna egy ilyen drasztikus lépés, amely egyébként égetően szükséges devizabevételektől fosztaná meg az egyiptomi gazdaságot.

A fő aggodalomforrás az, hogy a tiltakozók próbálkozhatnak a Szuezi-csatorna kereskedelmi használatának nehezítésével, például kikötőkben várakozó hajók vagy külföldi kikötői munkások megtámadásával olyan kulcsfontosságú kikötővárosokban, mint Port-Szaíd, ahol szintén nagyarányú megmozdulások zajlanak - állt a Barclays legutóbbi elemzésében.

A ház szakértői felidézték, hogy a tüntetők márciusban is kísérletet tettek a forgalom akadályozására. Az átmenő forgalmat a mostani megmozdulások egyelőre nem érintik, ám a helyzet könnyen romolhat, és a Líbiából más országokba, köztük Egyiptomba is áramló fegyverek növelték a kockázatát valamely súlyos biztonsági incidens bekövetkeztének - hangsúlyozták a Barclays szakelemzői.

MTI