Az utóbbi időszak forintgyengülése és több más kockázati mutató romlása ellenére is újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést vár a londoni elemzői közösség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi ülésén.

Több citybeli elemző is kiemelte ugyanakkor előrejelzésében, hogy jóllehet az elmúlt hetekben csaknem konszenzusos várakozás volt a piacon a 4,00 százalék alatti idei MNB-kamatmélypont, ez már kezd eltűnni az árazásokból.

A City egyik legnagyobb befektetési csoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a keddi kamatdöntő ülésre adott előrejelzésükben kiemelték, hogy a piac a legutóbbi időkig 3,50 százalékos idei MNB-kamatmélypontot árazott, ám a jelenlegi árazásokból már az látszik, hogy a piaci szereplők csak egy további kamatcsökkentést várnak, és így azt valószínűsítik, hogy a magyar jegybank monetáris enyhítési ciklusa 4,25 százalékos kamatszinten leáll.

A Barclays londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy véleményük szerint az MNB célja alatti inflációs ütem, az emiatt még mindig magas jegybanki reálkamat és a gazdaság gyenge növekedési dinamikája további kamatcsökkentések mellett szól. Bár a ház szerint a piaci eladási nyomás az egyébként indokoltnál valóban hamarabb véget vethet a kamatcsökkentéseknek, a Barclays elemzői azonban az eddigi fejlemények alapján úgy vélik, hogy "még nem érkezett el a szünet ideje", és további néhány kamatcsökkentés várható az MNB részéről.

A cég szakértői kimutatták, hogy bár a maginfláció jelenleg 3,2 százalék körül van éves összevetésben - vagyis jóval magasabb a teljes kosárra számolt inflációs ütemnél -, ebben azonban hozzávetőleg 1 százalékpont a közvetett adók emelésének hatása. Az ebből származtatott, 225 bázispont körüli jelenlegi pozitív jegybanki reálkamat még mindig nagyon magas, és ez lehetőséget teremt a további kamatcsökkentésekre - hangsúlyozták előrejelzésükben a Barclays londoni elemzői.

A ház szakértői szerint a reálgazdaságban meglévő kapacitásfelesleg miatt is indokolatlannak tűnik a jelenlegi magas jegybanki reálkamat.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a múlt havi kamatdöntés után kiadott monetáris tanácsi közlemény betű szerinti értelmezése alapján az MNB-nek kedden nem lenne szabad kamatcsökkentést végrehajtania, a májusi közlemény ugyanis a kedvező piaci hangulat tartósságát nevezte meg a további kamatcsökkentés egyik előfeltételének. A májusi kamatcsökkentés óta azonban - jórészt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed keményebb alapállására utaló nyilatkozatok nyomán - a forint több mint 4 százalékot gyengült az euróval szemben, az állampapírhozamok pedig 100 bázispontot meghaladó mértékben emelkedtek.

Ebből egyértelműen kitűnik, hogy a piaci hangulatjavulás nem bizonyult tartósnak. Ezzel együtt is tény azonban, hogy az MNB az idén 300 forint feletti euróárfolyam és a jelenleginél magasabb állampapírhozamok mellett is végrehajtott kamatcsökkentést.

Az MNB figyeli ugyan a kockázatokat, ám valószínűleg egyedi jellegű, Magyarország-specifikus kockázati elemnek kellene megjelennie ahhoz, hogy a magyar jegybank a további enyhítéssel egyértelműen összeegyeztethetetlennek minősítse a kockázati környezetet - vélekedtek a Morgan Stanley londoni elemzői. Hangsúlyozták: nehéz lenne azzal érvelni, hogy a jelenlegi eladási hullám Magyarország-specifikus.

Mindent egybevetve a cég szakértői közölték: véleményük szerint nagyon jó indokokat lehetne felhozni az enyhítési ciklus keddi szüneteltetése mellett, tekintettel a piaci kilengésekre és arra, hogy az MNB-nek a piac megnyugvása után is bőven lenne alkalma a kamatcsökkentések folytatására.

Mindazonáltal a hivatalos inflációs előrejelzés várható csökkentése, a gazdaság finanszírozási költségeinek mérsékléséhez fűződő erőteljes szándék és a forintgyengeséggel szembeni magasabb tűrésküszöb egyaránt arra vall, hogy az esélyek még mindig a keddi újabb kamatcsökkentésnek kedveznek.

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek alapján további 0,25 százalékpontos csökkentést várnak a monetáris tanács keddi ülésén.

A Goldman Sachs globális pénzügyi csoport londoni elemzői is azt emelték ki előrejelzésükben, hogy az MNB a jelenleginél gyengébb forintárfolyamok mellett is csökkentette már alapkamatát, például áprilisban, amikor a forint 306 forint/euró feletti szinteken járt.

Mindemellett - a valamelyest lanyhuló állampapír-kereslet és az emelkedő hozamok ellenére - nem mutatkoznak jelentős finanszírozási problémák sem, ami arra vall, hogy a hozamkülönbség még mindig vonzó a befektetők számára, és nincs szükség a monetáris szigorításra a finanszírozási kockázatok csökkentése végett - hangsúlyozták a Goldman Sachs szakértői.

A ház londoni elemzői szerint azonban az eladási nyomás ezzel együtt is olyan "kockázati törésvonalakat" tárt fel Magyarország szempontjából, amelyeket eddig eltakart a magasabb hozamot ígérő eszközök erőteljes kereslete.

Ennek alapján a Goldman Sachs szakértői úgy gondolják, hogy most már közeledik az enyhítési ciklus vége. A ház a keddre várt csökkentés után még két "óvatos", 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést és így 3,75 százalékig süllyedő MNB-alapkamatot vár, hangsúlyozva, hogy a nem rezidens befektetők esetleges hirtelen kivonulása ennél is korábban véget vethet az enyhítési ciklusnak.

MTI