Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Hozzászólás

Kissherceg

igazuk lett.

Az eddig végrehajtott 2,75 százalékpontnyi kamatcsökkentés után most már valószínűleg közeledik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusának vége - vélekedtek a 0,25 százalékpontos újabb kamatcsökkentés keddi bejelentése után londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza a kamatdöntést kommentálva kiemelte, hogy "biztató jelek" vallanak a magyar gazdaság teljesítményének javulására, amihez a legfőbb exportpiacnak számító német gazdaság erősödése adja a hajtóerőt.

Mindeközben a magyarországi reálkamatok történelmi mélységekhez közelítenek, tükrözve az eddig végrehajtott jegybanki kamatcsökkentés mértékét.

A Capital Economics a magyar gazdaság kilábalásának folytatódását várja, bár azzal is számol, hogy ennek üteme lassú lesz. Ez azt jelenti, hogy a monetáris döntéshozókra az eddigieknél kisebb kamatcsökkentési nyomás nehezedik, bár az MNB nyilván fenn akarja tartani a laza monetáris kondíciókat a gazdasági növekedés támogatása végett - fejtegette Jackson.

A szakértő szerint az, hogy mennyire lazán lehet tartani a pénzügypolitikát, a még mindig magas devizaadósság-teher miatt, a külső finanszírozási környezettől függ. A Capital Ecomomics vezető londoni elemzője szerint ebből a szempontból az euróövezeti fejlemények fontosabbak Magyarország számára, mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának minap kilátásba helyezett visszafogása.

Jackson ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a Fed likviditásinjekciójának csökkentéséről szóló hírek utáni felzárkózó piaci eladási hullám közepette a magyar befektetési eszközök viszonylag jól teljesítettek.

Az elemző felidézte, hogy a Capital Economics eddigi előrejelzése az euróövezeti válság idei második félévi fellángolását valószínűsítette. A cég most sem gondolja úgy, hogy az euróválság véget ért, a valutaunió recessziója azonban valamelyest enyhülni látszik, és az összeomlás "azonnali kockázata" múlóban van.

Mindezek alapján csökkent annak a kockázata is, hogy az MNB a monetáris politika szigorítására kényszerül a tőkebeáramlás támogatása és a forint alátámasztása végett. Ezért a Capital Economics kivette a Magyarországra érvényben tartott előrejelzéséből azt a prognózist, amely idei MNB-kamatemelést valószínűsített - közölte Jackson.

Az elemző szerint a ház jelenlegi várakozása az, hogy a magyar jegybank még egy kamatcsökkentést végrehajt, és az utána következő időszakban az így elért 4,00 százalékon hagyja alapkamatát.

A 4cast nevű londoni pénzügyi elemzőcég felzárkózó piacokra szakosodott szakértői ennél valamivel tovább, 3,75 százalékos alapkamat eléréséig folytatódó enyhítési ciklust jósoltak a keddi kamatcsökkentés utáni értékelésükben. Hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy a monetáris tanács keddi közleményének hangvétele óvatosabb lett ugyan a korábbiakkal összevetve, a testület alapállása azonban továbbra is enyhítésre hajló.

A ház szakelemzői szerint a kamatdöntés utáni közlemény továbbra is nagyobb enyhítési hajlamra vall, mint a jelenlegi kamatpiaci határidős árazások, amelyek azt mutatják, hogy a piaci szereplők a következő hónapokra nem várnak további MNB-kamatcsökkentést.

A 4cast elemzői kiemelték, hogy az árazások alapján a piac már a keddi kamatdöntés előtt is csak 50-70 százalékos eséllyel várta az újabb kamatcsökkentést, ami jóval elmaradt az elemzői konszenzus sugallta esélytől.

Kedden jelentősen csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége, amely az előző napi londoni jegyzésben még idei eddigi csúcspontja közelében járt.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég kimutatása szerint a magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a 365 bázispontos előző esti záró után 340 bázispont környékén mozgott a keddi londoni kereskedés késői szakaszában.

A keddre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 340 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon; ez egy nap alatt 25 ezer eurós árfolyamcsökkenés.