A társaság dinamikus növekedéssel indította a 2013. évet, csoportszintű konszolidált árbevétele 16,4 százalékkal múlta felül a bázisidőszak eredményét, üzemi teljesítménye pedig közel meghétszereződött 2012 I. negyedévéhez viszonyítva. A Futómű üzletág 25 százalékot meghaladó bevételbővülése húzta magával a csoportszintű mutatókat. A vállalat összességében 860 millió forintos tárgyévi eredménnyel zárta az idei első negyedévet.

A lassuló és bizonytalan gazdasági környezetben a Rába vevőkkel szinkronizált, innovatív fejlesztési tevékenységére épül a tartós növekedés. A tárgyidőszakban jelentősen élénkült a kulcsszegmensnek számító mezőgazdasági és a speciálisjármű-kategóriában a stratégiailag kiemelt jelentőségű, magas hozzáadott értékű, komplett futóművek értékesítése. A növekedés forrása a globális haszongépjármű piacok nagyobb mértékű visszaesése ellenére elért jelentős, 22,8 százalékos exportbővülés. A társaság működésére szinten maradó, kis mértékben csökkenő devizaárfolyamok és alacsonyabb alapanyag- és energiaárak hatottak.

A kiváló pénzügyi mutatókat elsősorban a kulcsüzletág, a Futómű teljesítménye alapozta meg. A cég üzemi eredménye páratlan módon csaknem hétszeresére nőtt 2012 I. negyedévéhez viszonyítva, és 753 millió forintot tett ki. Az EBITDA 1,09 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 465 millió forintról. Markáns bővülés volt megfigyelhető az üzletág amerikai piacain, amely 51 százalékos árbevétel-növekedésben realizálódott. A Jármű és az Alkatrész üzletág is árbevétel-növekedést könyvelhetett el az év első három hónapjában, 11,5, illetve 8,9 százalékos mértékben. Az Alkatrész üzletág nyereséges volt üzemi szinten, 84 millió forintos eredménnyel, EBITDÁ-ja pedig 54,4 százalékkal volt magasabb, mint 2012 hasonló időszakában.

A Rába csoportnak 2013 első három hónapjában is sikerült követnie a fő eredménysorokon a fókuszált növekedési stratégiájában megfogalmazott irányokat. A társaság a tárgyidőszakban 11,4 milliárd forint értékű konszolidált árbevételt ért el, az üzemi tevékenység eredménye 749 millió forint nyereség volt az egy évvel korábbi bázisidőszakban elért 104 millió forint nyereséggel szemben, az EBITDA szintű eredmény közel megduplázódott.

„Az elmúlt év áttörést hozott eredménymutatóinkban, és számos jelentős új üzletet kötött társaságunk a globális járműipar élvonalbeli szereplőivel. 2013 első három hónapjának mutatói is biztatóan jelzik, hogy a Rába stabil növekedési pályára állt, és okkal remélhetjük, hogy ez a trend folytatódik az esztendő során. Az idei évben az eddiginél is nagyobb figyelmet szentelünk a minőség és a hatékonyság javításának a vevőkapcsolatok, a termékfejlesztés és a gyártás során egyaránt.” – hangsúlyozta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.