Gyászos évet zárt tavaly az itáliai ingatlanpiac, amely 1985 óta nem mutatott ekkora visszaesést - derül ki az olasz Bankszövetség (ABI) és az adóhivatal ingatlanpiaci kutatója által kedden közölt adatokból.

Több mint 448 ezer lakást - összesen 46,4 millió négyzetmétert - adtak el és vásároltak meg 2012-ben Olaszországban. Ez 25,7 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Az olasz ingatlanpiac eddigi húzótérségének számító észak-keleti városokban 28,3 százalékkal esett vissza a kereslet.

Tavaly az olasz ingatlanpiac forgalma 75,4 milliárd euró volt, 27 milliárd euróval kevesebb mint 2011-ben. A lakások átlagos mérete száznégy négyzetméter volt.

Az olasz ingatlanpiac zuhanását a gazdasági válság idézte elő, de ennyire rossz helyzet utoljára 1985-ben volt, amikor 430 ezer ingatlant értékesítettek - hangsúlyozza a jelentés. A dokumentum összehasonlításképpen arra emlékeztetett, hogy az ingatlanpiac még a tavaly húsz százalékkal visszaesett olasz autópiacnál is rosszabbul teljesített.

Az olasz jegybank felmérése szerint az ingatlanpiaci helyzet a tavalyi év utolsó három hónapjában volt a legrosszabb, amikor meghaladta a mínusz harminc százalékot és azóta sem mutatott javulást. A második világháború óta Itáliában a saját tulajdonú ingatlan számít a családok első számú vagyontárgyának. Az olasz családok hetven százaléka saját ingatlanban él.

MTI