A forint erősödését követve többhavi mélypontjára, január vége óta nem mért szintekre csökkent a szerdai londoni jegyzésben a magyar szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló származékos befektetési konstrukciók árazása.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a szerdai késői londoni kereskedésben 286 bázispont környékén mozgott.

Legutóbb január utolsó kereskedési napjaiban jegyezték a mostanihoz hasonló középárfolyamokon a magyar CDS-konstrukciókat a londoni piacon. A múlt hónap elején még idei eddigi csúcspontján, 395 bázispont feletti szinteken járt a magyar CDS-középárfolyam Londonban.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 286 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 110 ezer euróval olcsóbban a múlt hónap eleji jegyzéseknél.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt a szuverén vagy kereskedelmi adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.

A CMA számítási modellje alapján - amely nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - a piac jelenleg mintegy 18 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

Ez jelenleg jobb például a Spanyolországra és Olaszországra számolt távlati kumulatív törlesztéskockázattal (19, illetve 20 százalék), és számottevően jobb Portugáliáénál. A CMA modellje szerint a piac most 27 százalék feletti halmozott eséllyel jósolja Portugália törlesztési hátralékba kerülését ötévi távlatban.

Londoni elemzői vélemények szerint a magyar törlesztéskockázati mérőszámok április eleje óta szinte folyamatos javulásához hozzájárult az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vártnál kevésbé radikális hitelezés- és gazdaságösztönző programot hirdetett meg a múlt hónap elején.

MTI