Elsősorban a közfoglalkoztatásnak köszönhetően, jelentősen csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol márciusban 65 ezer 857 állástalant tartottak nyilván, 14 ezerrel kevesebbet, mint a megelőző hónapban - derül ki a megyei kormányhivatal munkaügyi hivatalának adataiból.

A tájékoztatás szerint az év harmadik hónapjában Borsod-Abaúj-Zemplén valamennyi kistérségében megkezdődött a közfoglalkoztatás az országos és kistérségi Start munkaprogramokban. Ez mindenütt sok száz álláskeresőnek jelent átmeneti munkát, főleg a vízügy, az erdészet és mezőgazdaság területén, valamint az önkormányzatoknál.

A nyilvántartott álláskeresők alapján számított munkanélküliségi ráta március végén 23,2 százalékos volt a megyében, ami az előző hónaphoz képest 4,9 százalékkal, az egy évvel ezelőttihez pedig 1,1 százalékkal mérséklődött, miközben az országos arány 13,9 százalékot tett ki.

A legtöbb munkanélkülit Miskolcon és térségében, Kazincbarcika és Ózd térségében tartották nyilván. Az állástalanok közül 8607 volt a pályakezdők száma márciusban, februárban még 1117-tel többen voltak. Ugyanakkor számuk egy évvel ezelőtt 647-tel volt kevesebb.

Márciusban a megye munkaügyi kirendeltségein több mint 23 ezer álláshelyet jelentettek be a munkaadók, 20 ezer 400-zal többet, mint februárban, ilyenre még soha nem volt példa. Mindez a beindult közfoglalkoztatási programoknak volt köszönhető.

MTI