Több mint egymillió munkavállalót bocsátottak el tavaly Olaszországban - közölte az olasz sajtó a római munkaügyi tárca adatait idézve.

A csoportos létszámleépítés során vagy egyéni okok miatt elbocsátott dolgozók száma tavaly 13,9 százalékkal volt több mint az előző évben. A legtöbb embert, csaknem 330 ezret, 2012 utolsó negyedévében bocsátottak el állásából. Ez 15,1 százalékkal volt több mint 2011 utolsó három hónapjában.

Egymillióan veszítették el munkájukat, és ebben még nincsenek benne azok, akiket nem elbocsátottak, hanem megszűnt a vállalkozásuk és emiatt maradtak munka nélkül - hangsúlyozta az Il Messaggero római napilap hétfői száma. Az olasz munkanélküliség 11,4 százalékos.

Kivételt egyedül az agrárágazat jelent, ahol tavaly 3,6 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság. 2012-ben valamivel több mint tíz millió kétszázezer olasz írt alá új munkaszerződést, háromszáz ezerrel kevesebb mint 2011-ben. A szerződések 66 százaléka határozott időre szólt: 12 százalékuk egy napos, 17 százaléka 1-3 napos munkaviszonyra.

MTI