Március 27-től április 10-ig ismét Ukrajnában tesz látogatást a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy folytassa a hitelfolyósításról szóló tárgyalásokat - jelentette be csütörtökön Max Alier, az IMF ukrajnai képviseletének vezetője.

Az IMF küldöttsége idén január 29. és február 12. között folytatott megbeszéléseket Kijevben az Ukrajnának folyósítandó hitel újraindításáról, majd visszautazott Washingtonba összegezni a megbeszélések tapasztalatait és előkészíteni a tárgyalások újabb fordulóját.

Az ukrán vezetés most 15,4 milliárd dolláros hitelre számít a Nemzetközi Valutalaptól. Az IMF 2011 márciusában állította le a 2010 júliusában indított, 15,5 milliárd dolláros hitelprogramot, mert az ukrán kormány elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a lakossági gázár emelését, amit az IMF továbbra is feltételül szab. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök januárban még úgy nyilatkozott, hogy az ukrán vezetés hajlandó engedményt tenni az IMF-nek a lakossági gázár kérdésében, azaz a tehetősebbek esetében kész a piaci árra emelni az energiafogyasztás költségét.

Az ukrán kormányfő a delegáció februári távozásakor arról számolt be, hogy mindkét fél szerint kedvezően alakulnak a tárgyalások. Ukrán sajtóforrások szerint az IMF-küldöttség az ukrán nemzeti banknál tett látogatásakor is elégedetten nyilatkozott a jegybank által vállalt kötelezettségek teljesítéséről.

A valutaalap képviselői ugyanakkor felhívták Kijev figyelmét arra, hogy komoly erőfeszítéséket kell tennie az általa előirányzott 3-3,5 százalékos gazdasági növekedés elérése érdekében. Jelenleg szakértők ugyanis legfeljebb 1 százalékosra becsülik az ukrán gazdaság idei növekedését. Az állam emellett jelentős folyó fizetési mérleghiánnyal is küzd, ami a gazdasági helyzet kedvezőtlen alakulása esetén sebezhetővé teszi Ukrajnát.

Szakértők szerint a delegáció első látogatásának fő feladata az volt, hogy tájékozódjon Ukrajna jelenlegi gazdaság helyzetéről, eszerint határozva meg az együttműködés folytatását, amely a hitelprogram aláírásához vezethet.

MTI