A K&H Bankcsoport 2012-ben 20,5 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért - közölte Hendrik Scheerlinck, a bankcsoport vezérigazgatója hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az előző évben, 2011-ben az adózás utáni eredmény 0,6 milliárd forint volt. A vezérigazgató elmondta: a nem teljesítő hitelek aránya 12,7 százalékról 12,0 százalékra csökkent a bank portfóliójában a tavalyi utolsó negyedévben, de 2011 végén még 10,3 százalék volt. A mérlegfőösszeg tavaly, a visszafogott hitelkereslet miatt az előző évi 2871 milliárd forintról 2462 milliárd forintra mérséklődött.

A bankcsoport nettó kamatbevétele tavaly jelentősen, mintegy 28 százalékkal 74 milliárd forintra csökkent, miközben a nettó díjbevétel 29,3 milliárd forinttal gyakorlatilag szinten maradt.

Az ügyfélhitelek állománya tavaly 16,4 százalékkal csökkent, év végén az állomány 1427 milliárd forintot tett ki, az ügyfélbetétek is mérséklődtek, 4 százalékkal 1668 milliárd forintra csökkent az állományuk. A működési költségek mintegy 6 százalékkal nőttek az elmúlt évben, 71,7 milliárd forintot tettek ki. A csoport az elmúlt évben együttesen 15 milliárd forint bankadót fizetett be a költségvetésbe.

Hendrik Scheerlinck elmondta: a nem teljesítő lakossági hitelek 2012 júniusában kezdtek csökkenni. A pozitív tendencia egyrészt annak köszönhető, hogy egyre több ügyfél veszi igénybe a kormány devizahiteleseket segítő programja keretében biztosított árfolyamgát lehetőségét. Az is hozzájárult a javuláshoz, hogy újra elérhetővé vált a bank saját fizetéskönnyítési programja.

A vezérigazgató elmondta: a kis- és középvállalkozási (kkv) és a vállalati portfolió folyamatosan stabil minősége és a kedvező lakossági trendek eredményeképpen az összes nem teljesítő hitel aránya az év negyedik negyedévében már mérséklődött.

Hendrik Scheerlinck kifejtette: a nettó kamatbevétel főként a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése nyomán kialakult alacsonyabb hitelállomány, illetve a magas devizafinanszírozási költségek miatt lett kevesebb. A bank lakossági hitelállománya elsősorban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése miatt csökkent, a hitelek iránti kereslet minden - a lakossági, a kkv és a vállalati - szegmensben továbbra is visszafogottan alakul.

Gombás Attila, a K&H csoport pénzügyi vezetője elmondta: a K&H hitel-betét mutatója a jelentős magyarországi bankok összevetésében továbbra is a legjobb a magyar piacon, tavaly december végén 70,0 százalék volt. A K&H továbbra is tőkeerős és likvid bank - emelte ki.