A társaság fókuszált és következetes növekedési stratégiájának sikerét bizonyítja, hogy a Rába az utóbbi évek egyik legjobb eredményét tudta felmutatni 2012-ben. A cég csoportszintű konszolidált árbevétele 7,5 százalékkal növekedett a bázisidőszakhoz képest, és 42 milliárd forintot tett ki. A növekedés motorját ismét a Futómű üzletág kiváló teljesítménye adta. A Rába Csoport 1,35 milliárd forintos teljes átfogó jövedelem szerinti eredménnyel zárta a 2012. évet.

A 2012-es év mind árbevételben, mind eredményben felülmúlta az előző esztendőt. A bővülés hajtóerejét a rangos nemzetközi vevői kapcsolatokra alapozott üzlet- és termékfejlesztés biztosította, amely immár stabilan képes ellensúlyozni a környezeti hatások a tavalyi évben is megmutatkozó változékonyságát. Az átlagos alapanyagárak mintegy 6 százalékkal csökkentek, a devizaárfolyamok és az energiaárak nőttek a bázisidőszakhoz képest. A globális haszongépjármű piacok gyengélkedése ellenére a Rába jelentős, 16,1%-os növekedést realizált exportpiacain.

A vállalat 2012. évi kiváló teljesítményét főként a csoport kulcstevékenységének tekintett Futómű üzletág 17,9 százalékos bővülése határozta meg. Az üzletág növekedése az amerikai piacon volt a legjelentősebb, ami annak köszönhető, hogy a piaci sikereket eredményező új termékek a vevőkkel szinkronizált fejlesztések nyomán bekerültek a portfolióba. A Futómű Kft. EBITDA szintű eredménye 2,3 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 1,8 milliárdról, üzemi nyeresége pedig kiemelkedő mértékben, több mint duplájára nőtt 2012-ben a bázisidőszakhoz képest. Ugyanígy pozitív üzemi eredménnyel zárta a 2012. évet a Jármű és az Alkatrész üzletág is. Valamennyi üzletág az év egészében fenn tudta tartani üzemi szintű nyereségességét. A csoport szintű működési eredmény jelentős mértékben javult az egyszeri ingatlan bevétel hatásaitól tisztított tavalyi eredményhez képest. Az üzemi eredmény 1,33 milliárd forint, az EBITDA 3,49 milliárd forint nyereséget mutat.

A Futómű üzletág termékösszetételének kedvező irányú változása, a folyamatos hatékonyság javító intézkedések, a magasabb volumen és a csoport szinten kiegyensúlyozottabb terhelés hatása egyaránt tetten érhető az eredmény javulásában. A Rába csoport 2012-ben 569 millió forint tárgyévi nyereséget ért el a tavalyi év hasonló időszakának 455 millió forintos nyereségével szemben. A társaság a 1,35 milliárd forint teljes átfogó jövedelem szerinti eredménnyel zárta a 2012. évet.

„2012-ben az iparági átlagot meghaladó növekedés, jelentős üzleti sikerek és erős gazdálkodási eredmények jellemezték a cégcsoport teljesítményét. Jól vizsgázott a válság után kidolgozott – s az új összetételű igazgatóság által is jóváhagyott – stratégia, amely a fókuszált növekedést állítja a középpontba. A sikerünk egyik legfontosabb kulcsa az, amit az idei évben bevezetett új szlogenünk a ’We engineer, you drive’ is kifejez, hogy a Rába olyan mérnöki tudással, kompetenciával, hagyományokkal rendelkező cég, amely képes a járműgyártók számára komplett megoldásokat szállítani a koncepcionális tervezéstől a termékfejlesztésen és a vizsgálatokon át a sorozatgyártásig” – fogalmazott Pintér István, a Rába Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

MTI