Az európai kiskereskedelmi ingatlanok befektetési forgalma 13,5 milliárd eurót tett ki 2012 utolsó negyedében, szemben az elmúlt évek átlagos 9 milliárd eurós negyedéves forgalmával - közölte a CBRE ingatlan-tanácsadó kedden az MTI-vel. A harmadik negyedévihez viszonyítva 90 százalékos bővülést mutat a szektor.

A tavalyi utolsó negyedév kimagasló eredménye három viszonylag csendes negyedév után következett, amikor az átlagos befektetési forgalom 6,4 milliárd eurót tett ki. Októbertől az év végéig, a nyugat-európai piacok - főleg Németország és a skandináv országok - vonzották a befektetők többségét. A norvég kiskereskedelmi ingatlanok annyira keresettek voltak, hogy az ország az öt legnagyobb piac közé került Európában.

Németország egyre népszerűbb a nemzetközi befektetők körében, a határon átnyúló ügyletek értéke majdnem 60 százalékkal nőtt 2012 második felében. Az erős összeurópai utolsó negyedév azt mutatja, hogy a befektetők továbbra is kockázatkerülők, csak a jól teljesítő gazdaságokban található, legjobb ingatlanok érdeklik őket.

MTI