Ettől az évtől szigorúbban vizsgálja a banki bónuszokat helyszíni ellenőrzései során az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) - írták osztrák lapok csütörtökön.

Amennyiben a prémium meghaladja a fix fizetés száz százalékát vagy évente 150 ezer eurót, akkor annak csak 40 százaléka fizethető ki azonnal - idézte a Die Presse Helmut Ettl szakembert, az FMA igazgatóságának tagját. A fennmaradó 60 százalék ötévente egy összegben fizethető ki. Olyan évekre, amikor különösen rosszul ment az üzlet, nem fizethető bónusz. A jutalomként kapott részvényeket legkevesebb három évig meg kell tartaniuk a banki vezetőknek.

Az Európai Unióban, így Ausztriában is egy uniós irányelv alapján 2012-től a korábbinál szigorúbb szabályok vonatkoznak a banki prémiumokra. 2011-ben 14 banki vezető keresett egymillió eurónál többet, közülük kettő kelet-közép-európai leányvállalatoknál állt alkalmazásban. 2012-ről még nem állnak rendelkezésre végleges adatok.

Az FMA által vizsgált 26 bankcsoportnál 590 milliárd euró összegben fizettek ki teljesítményfüggő juttatásokat (bónuszokat) 2011-ben. A nem igazgatói beosztású, kockázatvállalásért felelős alkalmazottak - így például a részvénykereskedelemben és hitelezésben dolgozók - jövedelmének az osztrák bankoknál átlagosan 30 százalékát tette ki a változó összegű prémium, szemben a világ nagy pénzügyi központjaiban jellemző 70-80 százalékkal.

MTI