A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a spekulánsok forint elleni támadása miatt gyengül a múlt hét közepe óta a forint, nem pedig a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt.

A tárca hétfőn kiadott közleménye szerint "az elmúlt hét keddjén Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére a következő befektetői tanácsot küldte: +Amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF megállapodást, addig a forint shortolását javasoljuk.+".

Az NGM szerint az elemző ezzel a mondattal jelezte, hogy a befektetőknek a forint gyengülésére kell játszaniuk. A tárca közleménye szerint a csütörtökön megindult árfolyamesés alapján úgy tűnik, hogy a spekulánsok megfogadták Roubini tanácsát és a szerdai felkészülés után megkezdték a forint elleni támadást.

A forint euróárfolyama csütörtökön 293 forint fölé emelkedett az előző napi, jellemzően 290 forint alatti jegyzésekről, pénteken pedig már 297 forint fölött is kereskedtek az euróval, amire utoljára tavaly júniusban volt példa.

Devizapiaci kereskedők a forint csütörtök-pénteki gyengülését részben Matolcsy György csütörtöki cikkének tulajdonították, amelyben a nemzetgazdasági miniszter hibának nevezte azt az árfolyam-politikát, amely a forintot 2002 és 2010 között erősen tartotta.

Hétfőn délelőtt is gyenge volt a forint, kora reggel óta az euró jegyzése 295,82 és 298,42 forint között alakult, délben 297,53 forint volt az árfolyam.

MTI