A magyar államadós-osztályzatok kilátásának javítását az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság-ráta stabilizálásában elért előrelépés, valamint a költségvetési és külső finanszírozási kondíciók javulása indokolja - közölte csütörtökön Londonban a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a magyar szuverén adósosztályzatok megerősítésével egy időben bejelentette, hogy a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról stabilra módosította a besorolások kilátását.

Ehhez fűzött elemzésében a Fitch a kilátásjavítás kulcstényezőjének nevezte a magyar költségvetés viszonylag erőteljes finanszírozási rugalmasságát, amely a magasan fejlett hazai kötvénypiacot, a GDP-érték 5,5 százalékának megfelelő kormányzati készpénzbetétet, valamint a hazai össztermék 34 százalékával egyenlő jegybanki devizatartalékokat tükrözi.

Emellett Magyarország a II. világháború óta maradéktalanul eleget tesz szuverén törlesztési kötelezettségeinek, és mindez együtt alátámasztja a forintban kibocsátott államadósság befektetési szintű - "BBB mínusz" - besorolását - áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.

MTI