Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív államadós-besorolásait pénteken a Standard & Poor's, egyebek mellett a jelentős külső finanszírozási igények devizaforrásának előteremtésével és az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanságokra hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban közölte, hogy az eddigi "B plusz"-ról egy fokozattal "B"-re rontotta Ukrajna hosszú lejáratú szuverén hazai és devizaadósságának osztályzatát, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Standard & Poor's az ukrán leminősítés indoklásában közölte: véleménye szerint bizonytalanok a jövő év és az utána következő időszak jelentős külső finanszírozási igényeihez szükséges megfelelő mértékű devizaforrások előteremtésének kilátásai.

Az S&P szerint előfordulhat, hogy az ukrán kormány csak magasabb költségekkel, és ezzel együtt is nehezebben lesz képes biztosítani a külső finanszírozás forrásait, mint az elmúlt egy évben.

Az idén Ukrajna ki tudta használni a nemzetközi tőkepiacokra jellemző hozamkeresést és 8,8 százalékos átlaghozammal a hazai össztermék (GDP) 2,3 százalékának megfelelő névértékű eurókötvény-mennyiséget bocsátott ki. Ha azonban jövőre megváltoznak a globális piaci kondíciók vagy az Ukrajnával kapcsolatos befektetői vélemények, az még tovább növelheti a kormány hitelköltségeit - áll a Standard & Poor's pénteki elemzésében.

A hitelminősítő szerint azok a problémák, amelyek a feltételek be nem tartása miatt a decemberben egyébként is kifutó jelenlegi IMF-program tavalyi felfüggesztéséhez vezettek, valószínűleg az új programról szóló tárgyalásokon is ütközőpontnak bizonyulnak. Emiatt a Standard & Poor's arra számít, hogy az IMF-tárgyalások alaposan elhúzódnak 2013-ban, és ha létre jön is megállapodás, ismét nehéznek bizonyulhat az új program végrehajtása.

A hét közepén egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő csoport, a Moody's Investors Service is leminősítette Ukrajnát, ugyancsak a tervezett új IMF-program körüli bizonytalansággal, valamint a nehezen kiszámítható gazdaságpolitikával indokolva a döntést.

A Moody's "B2"-ről egy fokozattal "B3"-ra - más hitelminősítők módszertanában "B mínusz"-nak megfelelő szintre - rontotta az ukrán szuverén kötvénykötelezettségek osztályzatát, és az új besoroláson szintén negatív kilátást hagyott érvényben.

Ha a Moody's innen tovább rontja az ukrán adósosztályzatot, azzal Ukrajna ennél a cégnél átkerülne a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Caa" - más hitelminősítők osztályzati metodikája alapján "CCC"-nek megfelelő - kategóriába. Európában jelenleg csak Görögországot tartják nyilván a "Caa/CCC" besorolási sávban a nagy nemzetközi hitelminősítők.

MTI