A stratégiai partnerek megállapodtak abban, hogy közösen tekintik át a hazai buszpiaci igények kielégítésének lehetőségeit. A modern tömegközlekedési járművek előállítása a magyar piacra kiforrott technológia alkalmazása mellett, lokalizált gyártással és maximalizált magyar tartalommal történhet.

A szándéknyilatkozat értelmében a Volvo és a Rába megvizsgálja üzleti együttműködésük kiterjesztésének lehetőségét a hazai autóbuszpiacra. A szándéknyilatkozatban a két fél rögzítette a partneri kooperáció alapelveit, és a megvalósítandó üzleti modell részleteit. A vizsgálat pozitív lezárása esetén a szerződéseket már a jövő év első negyedévében megkötik. A megállapodás szerint a magyarországi gyártás kiforrott termék- és technológiai bázison történik és a járműbe épített hazai tartalom fokozatos lokalizációval elérheti a 30%-ot: a szándéknyilatkozatban felvázolt együttműködési lehetőség alapján az ipari kooperáció a Rába főegységei és a magyar beszállítói alkatrészek széleskörű alkalmazása mellett valósulhat meg. A felhasznált Rába és más hazai termékek bekerülnek a Volvo globális beszerzési programjába. A felek megállapodtak abban is, hogy a cél a lokalizálás után fennmaradó import teljes körű ellentételezése Rába, illetve hazai gyártású tételekkel.

Az együttműködés megvalósítása jelentős stratégiai előnyöket hozhat mindkét vállalat és a hazai ipar számára is. A magyar döntési központú vállalatnál új munkahelyek jöhetnek létre a hazai igényekre szabott, világszínvonalú termékek gyártásával. Az ellentételezés nyomán tovább bővülhet a Rába-csoport fő kompetenciakörének tekintett Futómű üzletág stratégiai lehetőségeinek köre.

A Rába és a Volvo együttműködése több mint két évtizedre nyúlik vissza. A svéd partnerrel a Rába jelentős üzleti kapcsolatokat ápol. A társaság futómű-komponenseket szállít a svéd gyártó prémium kategóriás tehergépjárműveihez.

CÉGINFORMÁCIÓ:

Rába Járműipari Holding Nyrt.

A több mint egy évszázados járműipari tapasztalattal rendelkező Rába Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a Futómű, az Alkatrész és a Jármű üzletág. A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az EU, a FÁK országok és az USA. A vállalat éves árbevétele 2011-ben meghaladta a 39 milliárd forintot. A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde ’A’ kategóriájában jegyzik.

Volvo Bus Corporation

A Volvo Bus Corporation a világ egyik legnagyobb autóbusz és távolsági busz gyártója. Termékportfoliójában a komplett járművek, alvázak és autóbusz felépítmények mellett megtalálhatóak a városi közlekedés, lízing, finanszírozás és szolgáltatási szerződésen alapuló fenntartás területére kiterjedő szállítási rendszer megoldások is. A Volvo Bus Corporation a Volvo csoport tagja, mely a világ egyik vezető tehergépjármű, autóbusz, építőipari gép valamint hajózási és ipari alkalmazású hajtásrendszerek gyártója.