Az ingatlanvásárlási döntéseket a lakókörnyezet és az azon belüli elhelyezkedés befolyásolja a legnagyobb mértékben az OTP Ingatlanpont közvetítőhálózat felmérése szerint.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésből kiderül: a lakások belső jellemzői, adottságai jóval kisebb súllyal jönnek szóba szempontként a vevők döntésénél. A környezeti és a belső tényezők egymáshoz viszonyított súlya kettő az egyhez.

Ezek a tényezők az ingatlanárakat is befolyásolják, egyedül a lakókörnyezet 40 százalékos árkülönbséget képes generálni az egyébként hasonló paraméterű ingatlanok között. A vevők egy részénél - akik kis összegből próbálják lakhatásukat megoldani - gyakorlatilag semmilyen más tényező nem szempont, csak a négyzetméterár.

Az áraknál fontos tényező a térség gazdasági környezete is. Egy jelentős munkahelyteremtő beruházás az egész város ingatlanpiacát nagyban befolyásolja. Például Kecskeméten, a Mercedes és beszállítói fejlesztései révén nagyon kevés a kiadó ingatlan, és azok is csak magas áron érhetők el - áll az elemzésben.

MTI