A japán cégek 11,7 százalékától próbálnak védelmi pénzt szedni és egyéb juttatásokat kierőszakolni szervezett alvilági csoportok - derült ki a rendőrség, a szervezett bűnözés ellenes központ és az ügyvédi kamara közös felméréséből.

A Mainicsi Simbun japán napilap csütörtökön ismertetett felmérés szerint a zaklatott cégek mintegy ötöde tett eleget a bűnözői csoportok követelésének, néhány vállalkozás több mint 10 millió jenes védelmi pénzt fizetett a jakuzának.

Az alvilág emellett árkedvezményekre vonatkozó, illetve építési szerződésekkel kapcsolatos "túlzott követeléseket" is támasztott különböző cégek felé, egyes esetekben 5 millió jent (csaknem 14 millió forint) meghaladó veszteséget okozva a vállalkozásoknak.

A felmérés során összesen 10 ezer céget kérdeztek meg, amelyek közül 2885 szolgáltatott választ. A kutatásból az is kiderül, hogy 2010 óta 2,3 százalékkal csökkent a jakuza által zaklatott cégek száma, míg 3,4 százalékkal kevesebb vállalkozás tett eleget az alvilági követeléseknek.

MTI