Érdemes volna meggondolni az államnak, hogy növelje az ország területét, hiszen a mai világban ez volna csak igazán unortodox lépés. Nem kell messzire mennünk, mert a történelemben már számos példát láthattunk ilyen hódításokra.

A következőben leírtak valóság tartalma gyakorlatilag nulla pusztán kitaláció a következő néhány sor.

A szeptemberi cikk folytatásaként szokatlanul közelítem meg a sziget vételben rejlő lehetőségeket. A legolcsóbb helyett, most a legnagyobbakat vesszük számításba, amik mérete sok-sok négyzetkilométert is lehet. A jelenleg eladó legpompásabb sziget kiterjedése majdnem eléri Liechtenstein nagyságát, így ez már egészen számottevő bővülést jelenthetne bármely ország számára.

Azon kívül, hogy történelmi okok miatt csökkent az ország területe, tehetnének azért vezetőink, hogy ismét hódítsunk, egyébként is nosztalgikus időket élünk. Régen se voltunk gyarmatbirodalom, leginkább a gyarmat szerepkör jutott számunkra, ezért kisebbségi komplexust kompenzálhatnánk ezzel.

A legfontosabb kérdés, hogy "miért érné meg az államnak egy lakatlan szigetet venni a világ másik oldalán?". Bár a lakosság folyamatosan csökken, mégis vannak olyan a társadalomnak csak költséget teremtő tagjai, akik korábban se dolgoztak, de a jövőben már lehetőségük se nyílhat rá.

Indítsuk el a börtönsziget programot!

Hollywood már számos alkalommal feldolgozta az ilyen intézmények életét, az ott lakók lehetőségeit, ezért sokak számára ismert lehet az ötlet. Nem arról szól a vállalkozás, mint a legújabb víziókban, miszerint valóságshowt kellene rendezni az ott élőkkel. Persze ha igény mutatkozik rá, mert pénz az isten… Célja, hogy költséghatékony alternatívát nyújtson a Magyarországon súlyos problémákat okozó bűnözők kezelésére.

Itthon is komoly gondot jelent a börtönök zsúfoltsága. Az elítéltek száma évről évre növekszik, így várható újabb börtönök építése. Egy ilyen beruházás hatalmas költséggel jár főleg a dráguló alapanyag árak (transzparencia hiánya) miatt. A raboknak sportolási, tanulási és kulturális stb. lehetőségeket kell biztosítani, megfelelő biztonsági szabályok szerint építkezni. 2011-es adatok alapján egy fogvatartott napi költsége körülbelül 10500 Forint. Így könnyen kiszámolható, hogy 18.000 rabbal évente 68.985.000.000 Forint - vagyis 70 milliárd Forint – a költsége az elítélteknek. Ez nem tartalmazza a börtönök éves fenntartását, ami egy bátor becsléssel évi 15 milliárd Forint körülire tehető. Mivel az EU/IMF elvárásokat illik teljesíteni, ezért érdemes költségvetést kímélő beruházásokat végezni.

Gyors kalkulációval nagyjából évente 85 mrd HUF körül költünk a börtönökre és lakóikra. Egy ingatlan beruházás esetén hosszú távú megtérülési idővel szokás számolni, ezért erős jóindulattal adjunk virtuálisan az államnak 50 mrd induló keretet a börtön sziget beruházásra és a szállítások költségekre.

A súlyos bűncselekményt elkövetőeket ezen túl nem elítélteknek kell minősíteni, hanem telepeseknek. Hiszen szabadságukat nem veszítik el, pusztán utaznak egy keveset, hogy egy új világot építhessenek maguknak. Erre a legnagyszerűbb példa 18. században a Brit Birodalom által gyakorolt fegyenctelepek létrehozása szerte a világon. Talán kevesen tudják, hogy Ausztrália előtt USA volt az első számú célpontja a bűnözők kitoloncolásának Britanniából. A függetlenségi háború után kellett keresni új területet a kitelepítésekre, ami ugye Ausztrália lett. Pár száz év múlva már csak telepeseknek nevezzük őket, így érdemes megelőzni az elkerülhetetlent és már annak nevezni a nyertes hazai pályázókat.

Mivel a beruházás célja a gyors megtérülés és nyereséges üzemeltetés, ezért vegyük sorra a felmerülő költségeket, spórolásokat és bevételeket. Az állam jóindulatán múlik, hogy mennyire kedvező környezetű szigetet vásárol a telepeseknek.

Költségek vázlatosan

  • sziget, szigetek vétele
  • közlekedési eszközök bérlése
  • utazási költség
  • biztonsági személyzet az utazás felügyeletéhez
  • állandó katonai támaszpont és kiképző telep létesítése a szigeten az idegenlégió mintájára
  • állomásozó katonák bére
  • megújuló energia erőmű kialakítása a laktanyához
  • Bear Grylls induló túlélő szett minden telepesnek 5db horoggal kiegészítve
  • vetőmagok kiosztása

Ha spórolni szeretne az állam, akkor nem épít katonai bázist, hanem felügyelet nélkül hagyja a telepeseket. Ehhez persze olyan szigetet kell választani, amit gyakorlatilag lehetetlen elhagyni.

Bevételek

  • készpénzért vagy vagyon állami tulajdonba történő átruházásért a rokonok is vásárolhatnak egy irányú jegyet és termékeket a rendszeres börtön járatra
  • áruszállítás vagy fapados járat indítása a vissza útra
  • sziget műveltetése és a termelt áruk értékesítése
  • más országok rabjainak befogadása fejpénzért

Megtakarítás

  • a fix fegyenc költségek jelentősen csökkennek, mert nem lesz étkeztetés, közmű díjak, sportolási és kulturális beruházás stb. 1000 fő kitelepítése évenként 5,5 milliárd Forint spórolást jelenthet az állam számára.
  • orvosi ellátás csak a dolgozó telepeseknek és családjaiknak jár a laktanya orvos részéről
  • katonai bázis alapítása esetén más országokból hazahívhatjuk katonáinkat, amivel csökkennek honvédségi kiadásaink

Előnyök

  • súlyos bűncselekmény statisztikák csökkenése a riasztó büntetés miatt
  • társadalmi feszültség enyhülése
  • börtönök zsúfoltságának jelentős csökkenése
  • emberi jogok figyelembe vétele, szemben az amerikai sátortábor börtönökhöz képest
  • idegenlégió létrehozása
  • tágas lakóhely kialakítása
  • munka fogalmának gyakorlati alkalmazása
  • transzparens beruházás és fenntartás
  • halálbüntetés alternatíva felmerülésének megszünése

Kockázatok

  • kevés állam járulna hozzá, hogy országa közelében eladott szigetre 1000-es nagyságrendben telepesek érkezzenek
  • utazás során szökési kísérletek
  • megtérülési idő jelentősen megnő
  • szigetet megtámadják a kalózok, helyi maffia, vagy valamelyik banánköztársaság katonái
  • elfogy a hely a szigeten

Lássuk, hogy milyen szigetek felelnek meg a börtön sziget követelményeinek. A forintos árakat 220 USD/HUF árfolyamon számoltam.

Ilha das Pacas - Brazília Mérete: 14610,37 HA Ár: 10.000.000 USD Előny: mérete, gyümölcs fák, édes víz, olcsó Hátrány: közel van számos brazil településhez

1 négyzetméter ára: 15Ft Térkép

Isla San Pedro - Chile

Mérete: 6474,97 HA Ár: megegyezés alapján USD Előny: mérete, bőséges fa anyag, édes víz, hatalmas villa Hátrány: közel van a parthoz a sziget

1 négyzetméter ára: - Térkép

Ambil Island - Fülöp-Szigetek

Mérete: 1999,96 HA Ár: 19.298.663 USD - csak haszonbérlet Előny: mérete, bőséges fa anyag, édes víz, trópusi éghajlat Hátrány: közel van egy lakott szigethez

1 négyzetméter ára: 212,3 Ft Térkép

Isla del Rey - Panama

Mérete: 1748,24 HA Ár: egyeztetés alatt Előny: mérete, bőséges fa anyag, édes víz, trópusi éghajlat, további lakatlan sziget közelsége Hátrány: nincs ár

1 négyzetméter ára: - Ft Térkép

Cebaco Island - Panama

Mérete: 1499,76 HA Ár: 25.000.000 USD Előny: mérete, bőséges fa anyag, művelhető terület, trópusi éghajlat, gyönyörű Hátrány: természetes édes vízgyűjtő nincs

1 négyzetméter ára: 366,7 Ft Térkép

Geraldo Island - Brazília

Mérete: 1099,94 HA Ár: 891.464 USD Előny: mérete, bőséges fa anyag, trópusi éghajlat, édes víz Hátrány: könnyű szökni

1 négyzetméter ára: 17,83 Ft Térkép

Huerta Island - Chile

Mérete: 499,79 HA Ár: 250.000 USD Előny: bőséges fa anyag, biztonságos, távol a civilizációtól Hátrány: hűvös, kevés termőterület

1 négyzetméter ára: 11 Ft Térkép

Jelenleg kompromisszumok megkötésével lehet a célnak megfelelő szigetet vásárolni, azonban az egyértelműen látszik, hogy Dél-Amerika a legolcsóbb. A gyors megtérüléshez legalább a mostani elítéltek15 százalékát kellene kiutaztatni.

Az induló 50 milliárd forintos beruházásba belefér a sziget fejlesztése is.

Vélemények, további ötletek?