Amerikában október végén példátlan esemény zajlott le, amiről nem hallottunk és olvashattunk a hazai médiában, holott jelentőségét tekintve címlapokon a helye szerte a világon.

A kaliforniai székhelyű Spir Law Group ügyvédi iroda 2012. október 25-én New Yorkban adta be az Egyesült Államok történetének legnagyobb pénzmosás és zsarolási keresetét 43 billiárd dollár értékben - vezető bankok, kormányzati tisztviselők és hozzájuk közel álló tőkések ellen –, rávilágítva a pénzemberek magas rangú politikai köztisztviselői pozícióira és öncélú cselekedeteire.

Az ügyvédi iroda az amerikai lakástulajdonosok, New York-i és más amerikai adófizetők érdekeit képviseli az ügyben. A Brooklyn Kerületi Bíróság hatalmába áll a jelzáloggal terhelt ingatlanok árverésének leállítása országszerte, amíg a teljes összeget nem fizetik vissza a bíróság által kijelölt csődgondnok számára. A felperesek meghatározták az elfolyt 43.000.000.000.000 dollár útját az érintett vállalatokban, kiegészítve azon fontos emberek listájával, akik egyengedték a pénzek mozgását. Rövid lista a teljesség igénye nélkül:

  • John Corzine, New Jersey egykori kormányzója;
  • Robert Rubin, korábbi pénzügyminiszter és bankár;
  • Timothy Geithner volt pénzügyminiszter, mint magánszemély;
  • Vikram Pandit, Citigroup korábbi elnöke
  • Valerie Jarrett, vezető tanácsadó a Fehér Házban;
  • Anita Dunn, az Obama-adminisztráció "kommunikációs igazgatója";
  • Robert Bauer, Anita Dunn férje
  • egyéb bankárok és üzleti partnereik - érintettek

Az ügyvédi iroda azt állítja, hogy ezzel számos szövetségi és állami törvényt sértenek, többek között a zsarolással kapcsolatos, és korrupt szervezetek elleni szövetségi törvény-t (RICO).

Ismert, hogy a vezető pénzintézetek offshore paradicsomokon keresztül üzleteltek, mint Kajmán-, Man-Szigetek, Luxemburg és Malajzia. A vélt vállalatok listáján szerepel a Bank of America, a JP Morgan, a Wells Fargo Bank, a Citibank, West Bank, és számos más kisebb bank, akik az ingatlan tulajdonosok törlesztéseit és az államtól kapott pénzeket mosták át ezeken a paradicsomi országokon.

A vádirat benyújtását nem kifogásolta a Securities and Exchange Commission (Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága), a Federal Deposit Insurance Corporation (Amerikai Betétbiztosító), a kerületi főügyész, sem más állami főügyész, ezért a körözés fenn áll a vádlottakkal szemben Amerika határain belül.

A per indulásához kapcsolódik egy tragikus esemény is, de az összefüggést még nem bizonyított, tehát összeesküvés elmélet is lehet. Állítólag a CNBC digitális divíziójának helyettes igazgatója Kevin Krim hagyta jóvá a per hírének publikálását az internetes oldalukon. Ezt nem nézték jó szemmel felettesei és már aznap levetették portálról a hírt ( hír hűlt helye ) . (A korábban feltöltött cikk fotója ITT található.)

Krim felesége hazatérve aznapi munkából holtan találta az 1 éves fiukat és 6 éves lányukat az 50 éves dadussal együtt a fürdőszobában. A rendőrségi álláspont szerint a családnak dolgozó dadus gyilkolta meg a gyerekeket egy konyhakéssel, majd saját magával is végzett. Kevin Krim pedig megszakította üzleti útját, hogy hazatérhessen családjához. Lehetséges, hogy tragikus véletlenről van szó,de mindenesetre bizarr egybeesés.

Források:

Marketwatch

Beforeitsnews

PR Newswire

Spire Law ügyvédi Iroda