Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság javaslatát a cég finanszírozási problémáinak megoldására, egyben felhatalmazta az igazgatóságot, hogy csődeljárás iránti kérelmet nyújtson be a bírósághoz, amennyiben ezt a likviditási helyzet szükségessé teszi, illetve a megoldás érdekében javasolt tárgyalások nem vezetnek eredményre, és a cég ellen felszámolási eljárás iránti kérelmet nyújtanak be - közölte a társaság a BÉT honlapján szombaton.

A közzétett közgyűlési határozatok szerint a részvényesek kedden elfogadták a társaság likviditási helyzetéről készült tájékoztatót, illetve a tájékoztatóban vázolt megoldási javaslatokat. Az igazgatóság javaslata szerint felére csökkentették a testület tagjainak javadalmazását

Felhatalmazták az igazgatóságot, hogy a 2012/A, 2014/A, 2015/A és 2016/C sorszámú kötvények, de különös tekintettel a 2012/A kötvények vonatkozásában tárgyaljon a kötvénytulajdonosokkal a kötvények névérték alatti, diszkontált áron történő visszavásárlásáról, ugyancsak meghatalmazást adtak a managementnek, hogy ajánlatot tegyen a kötvénytulajdonosoknak a követelések társasági részesedés formájában történő kielégítésére.

A közgyűlésre készült tájékoztató javasolja a jelenlegi kötvény-visszavásárlási programok folytatását, illetve a kötvény-visszavásárlási program alternatívájaként esetlegesen egy adósság-részvény cserét.

A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a társaság folyamatosan dolgozik olyan áthidaló és dedikált külső pénzügyi forrás megszerzésén is, amely a szabad eszközök fedezetbevonásával történhet meg, és célja a hosszabb lejáratú kötvények diszkontáron történő visszavásárlása.

Kiemelték, hogy a cégcsoport likviditását alapvetően a magyarországi helyzet határozza meg, a tájékoztatóban a román és a lengyel reláció csak kiegészítő tájékoztatásul szolgál.

A 2012. október 29-től november 4-ig tartó, rövid távú likviditási helyzetkép szerint Magyarországon mintegy 246 milliónyi mínuszt mutat az eszközök és követelések egyenlege, míg a cégcsoport egészében 629 millió forintnyi többlet áll rendelkezésre. Hathetes viszonylatban december 9-ig - amennyiben a még vissza nem fizetett, 2012/A jelű kötvényeket diszkontált, 35 százalékos értéken veszik figyelembe - a likviditási egyenleg negatívuma Magyarországon 207 millió forint, míg a csoportszintű egyenlege plusz 408 millió forint.

Az E-Star magyar bankokkal szembeni tartozásainak értéke összesen 2,76 milliárd forint, amiből 461 milliónyi a lejárt követelés. A társaság teljes, 10 milliárd forintnyi kötvényállományából a 2012/A kötvények 1,418 milliárd forintot, a 2014/A 5,9 milliárd forintot, a 2015/A jelű kötvények 1,249 milliárd forintot, míg a 2016/C jelű kötvények 1,431 milliárd forintot tesznek ki kibocsátási értéken. A különféle kötvényekből eddig névértéken 1,027 milliárd forintnyit vásároltak vissza, összesen mintegy 347 millió forintért október 15. és 31. között.

A Magyarországon, Lengyelországban és Romániában hőtermelést és hőszolgáltatást végző társaság augusztusban közzétett konszolidált tőzsdei jelentése szerint a cég 2,25 millió euró nettó veszteséget könyvelt el 2012. első félévében, míg egy évvel korábban 7,66 millió euró nyeresége volt. A növekvő likviditási probléma a jelentés szerint elsősorban a magyarországi önkormányzatok fizetési moráljának romlásával vannak összefüggésben, ezen felül a korábban kibocsátott kötvényekhez kapcsolódóan kamatfizetések is terhelik a vállalatot.

MTI