Nemcsak az Európai Unióban (EU) kell csökkenteni az államháztartási hiányt és az államadósságot, hanem a világ legfejlettebb és vezető feltörekvő országait összefogó G20 csoport nem európai tagjainál is, mindenekelőtt Japánban és az Egyesült Államokban - véli a német pénzügyminiszter.

Wolfgang Schäuble a G20 csoport pénzügyminisztereinek és jegybanki elnökeinek hét végi mexikói értekezletéhez időzített pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy "adóssághegyekre nem lehet fenntartható gazdasági növekedést építeni", ezt pedig a tokiói és a washingtoni vezetésnek is figyelembe kell vennie.

A G20-csoport állam- és kormányfői 2010-ben abban állapodtak meg, hogy megpróbálják megfelezni államháztartási hiányukat 2013 végéig. Az európaiak jól haladnak a vállalás teljesítésében, mások viszont kilógnak a sorból. Schäuble erre kívánja felhívni a figyelmet a mexikói találkozón, és igyekszik elkerülni, hogy ismét az euróövezeti adósságválság legyen a fő téma.

A húszak két éve abban is megállapodtak, hogy 2016-ig stabilizálják a GDP arányos államadósságot. A német pénzügyminiszter erre is felhívja majd a partnerek figyelmét. "A G20 csoport fejlett ipari országainak kivétel nélkül a piaci bizalom helyreállítására kell törekedniük határozott szerkezeti reformokkal és fenntartható pénzügyi politikával" - mondta a miniszter.

Wolfgang Schäuble szerint a találkozón várhatóan a pénzügyi szektor működési szabályainak megújítása terén sikerül majd eredményeket elérni. Egyebek mellett közös irányelveket fogadhatnak el az úgynevezett rendszerszintű jelentőséggel bíró bankokra vonatkozóan, és előreléphetnek az úgynevezett árnyékbank-rendszer, vagyis a bankrendszeren kívüli hitelközvetítők - például pénzpiaci alapok, származékos pénzügyi termékekkel üzletelő fedezeti alapok - működésének szabályozásában.

MTI