Éves összevetésben 40 százalékkal csökkent a három legnagyobb japán bank - a Mitsubishi UFJ, a Mizuho és a Sumitomo Mitsui - összesített nyeresége az idei üzleti év első hat hónapjában - írta szombaton a Nihon Keidzai Simbun üzleti lap.

A lap a Mitsubishi UFJ 290 milliárd jenes, a Mizuho pedig 200 milliárd jenes profittal zárta az április és szeptember közti időszakot, amely 60, illetve 20 százalékkel kevesebb az előző év azonos időszakában realizált nyereségüknél. Habár a harmadik nagybank, a Sumitomo Mitsui profitja 5 százalékkal 330 milliárd jenre emelkedett, a három nagybank összesített eredménye így is jelentősen csökkent.

A pénzintézetek alaptevékenységeiket illetően jól teljesítettek, a jelentős nyereségcsökkenés elsősorban az általuk birtokolt eszközök értékvesztése miatt következett be. A bankok összesen félmilliárd jent vesztettek egyes olyan elektronikai, acélipari és energiaszolgáltató vállalatok részvényárfolyamainak gyengülése miatt, amelyekben jelentős tulajdonhányaddal rendelkeznek. A Mitsubishi UFJ és a Sumitomo 150 milliárdot, a Mizuho 250 milliárdot volt kénytelen leírni a részvényárfolyamok gyengülése miatt.

Ez nagyjából fele a három bank által a Lehman Brothers csődje utáni időszakban elszenvedett értékvesztésnek, egyúttal 2008 második féléve óta az első eset, hogy egy félévben félmilliárd jent meghaladó értékvesztést szenvedtek el a legnagyobb japán pénzintézetek.

MTI