A magyar bankrendszer adósmegítélése szempontjából negatív, hogy jövőre is változatlan marad a bankokra kirótt különadó mértéke - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett állásfoglalásában.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportjának szektorkommentárja szerint a döntés valószínű következménye az lesz, hogy a magyar bankok 2013-ban is veszteségesek maradnak, ami kedvezőtlen hatást gyakorol tőkemegfelelési mutatóikra, és rontja hitelezési kapacitásukat.

A Moody's szerint a 2010-ben bevezetett bankadó más, unortodox kormányzati intézkedésekkel, valamint a gyenge gazdasággal és a gyorsan növekvő hitelveszteség-leírásokkal együtt már abban az évben - tizenkét havi összevetésben - 97 százalékkal 6,7 milliárd forintra csökkentette éves összevetésben a magyar bankok jövedelmezőségét; ez 0,2 százalékos sajáttőke-arányos megtérülésnek felelt meg.

A következő évről a magyar piacon tevékenykedő bankok már 288,8 milliárd forint összesített veszteséget jelentettek; ez a Moody's adatai szerint 9,85 százalékos negatív sajáttőke-arányos megtérüléssel volt egyenlő. A magyar bankszektor teljesítménye 2012-ben is gyenge, ezt mutatja az idei első félév 280 milliárd forintos rendszerszintű vesztesége.

A hitelminősítő számításai szerint a bankadó 2011-ben a magyar bankrendszer tartalékképzés előtt számolt bevételeinek hozzávetőleg a 25 százalékát tette ki.

A Moody's elemzése szerint a cég által adósbesorolással ellátott nyolc magyar bank közül csak három ért el profitot tavaly és 2012 első felében: az OTP Bank, a Budapest Bank és a K and H. A hitelminősítő szerint ez azt tükrözi, hogy ezeknek a bankoknak fenntarthatóbb a stratégiájuk és jobb a kockázatkezelési gyakorlatuk, mint a többi banknak.

A londoni elemzők a magyar bankrendszer gazdasági környezetével kapcsolatban közölték, hogy várakozásuk szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 1,4 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,3 százalékkal növekszik. A jövő évi növekedési prognózis is arra a feltételezésre alapul, hogy fennmarad a külső kereslet - hangsúlyozták a Moody's szakértői.

Az idei egész éves magyarországi recesszió konszenzusos előrejelzés Londonban, és van olyan citybeli elemzői vélemény is - bár nem ez a londoni konszenzus -, amely szerint a magyar gazdaság teljesítménye valószínűleg még jövőre is csökken.

A City egyik legnagyobb gazdaságelemző háza, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a magyar gazdaságról összeállított, a napokban Londonban ismertetett legújabb elemzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy az euróövezeti recesszió mélyül, és ez erőteljesen sújtani fogja a magyar exportot, amely jelenleg a magyar gazdaság egyetlen hajtóereje. A belső fogyasztás a feszes hitelkondíciók és a költségvetési szigor miatt ugyanis még mindig zsugorodik.

A ház elemzői mindezt összegezve közölték, hogy az idén 1,5 százalékos, és jövőre is még 0,5 százalékos visszaesést várnak a magyar gazdaságban. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays gazdaságkutató részlegének új, felülvizsgált negyedéves globális prognózisa szerint a magyar GDP-érték az idén 1,1 százalékkal csökken, jövőre 0,3 százalékkal növekszik.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői legutóbbi, felülvizsgált térségi prognózisukban 2012 egészére 1,2 százalékos GDP-mínuszt, jövőre 0,7 százalékos növekedést valószínűsítettek a magyar gazdaságban.

MTI