Régen készült interjú a tőzsde legrégebbi aktív szereplőjével a Konzum Nyrt-vel. Annak különösen örülök, hogy éppen a cég egyik mérföldkövénél sikerült mindezt megvalósítani. Köszönöm a vezetőség nyitottságát és közreműködését.

A Konzum Nyrt. már 1990-ben is tőzsdén volt, így jelenleg Önök a legrégebbi piaci szereplők a hazai parketten. Az elmúlt 22 év tapasztalata alapján milyen előnyökkel járt a tagság, kiknek ajánlják a tőzsdére lépést?

A korai időkben, a 90-es évek elején a Konzum növekedéséhez nagyon kellett a tagság, később nem használtuk ki eléggé a tagságot, sőt még a kivonuláson is gondolkodtunk

Akiknek az érthető, átlátható, fenntartható stratégiájuk megvalósításához tőkére és nem hitelre van szükségük Megújult a cég honlapja, rengeteg hasznos információ található rajta a befektetők számára. Felismerték, hogy a kommunikáció hiánya jelentősen ronthatta a cég megítélését a tulajdonosok és befektetők körében. Céljuk a szemléletváltástól magasabb részvény likviditás és befektetési kedv elérése?

Igen. A befektetők figyelmének felkeltése, fenntartása és a folyamatos tájékoztatás

Tervezik a kapcsolatfelvételt intézményi befektetőkkel is az alacsony közkéz ellenére vagy elégedettek a jelenlegi tulajdonosi struktúrával?

Tervezzük a kapcsolat felvételt és növelni szeretnénk a közkéz hányadot

Jelenleg hány tulajdonosa van a Konzum Nyrt.-nek?

A KELER Zrt. részvénykönyv aktualizálása szerint 2012. 07. 26-án a KONZUM Nyrt.-nek 263 részvényese volt.

Mi a céljuk a névérték 100 Forintra csökkentésével?

A befektetői tanácsadóink javasolták, hogy a legközelebbi kerek szám legyen a könnyebb érthetőség kedvéért.

Várható a közeljövőben tőkeemelés? Ha igen nyitott vagy zártkörű?

Azért dolgozunk, hogy legyen tőkeemelés. Még nem eldöntött a módja és ideje.

Az új honlapon megemlítették az akvizíció lehetőségét, mint stratégiai célkitűzést. Mivel terveznek fizetni a kiszemelt cégekért? Milyen méretű cégekben gondolkodnak?

Ha lenne akvizíció az jó apropó lenne egy tőkeemelésre

Jelenleg az export bevételek elég alacsonyak a gyenge Forint ellenére. Terveznek a piacra lépést valamelyik szomszédos országban? Például magyar termékek értékesítésével?

Már terveztük a válság kitörése előtt Romániában, de a válság megakadályozta. Nem tettünk le erről a tervről, de várnunk kell vele.

Mekkora az állami megrendelések aránya?

Közvetlen állami nincs, önkormányzati, ami elhanyagolhatóan kicsi. A Konzum áruház folyamatos sikeres kiadása alapján kiemelkedő értéke Pécs városának. Évente 180 millió Ft bevételt hozó ingatlan értéke egyszerű becslés alapján, akár 1,8-2 milliárd Forint is lehet, ha 10 éves megtérüléssel számolunk. Felmerült a cégvezetésben az áruház eladása, hogy a cég milliárdos nagyságrendű befektethető készpénzhez jusson?

Minden alternatíva felmerült. Az bizonyos, hogy az áruházat csak jelentős összegű készpénzért adnánk el.

A 2011. december 31-én meghatározott könyvszerinti értéke a Konzum Áruház Kft-nek csupán 475 millió Forint. Mi alapján határozták meg ezt az értéket?

475 millió HUF az Áruház Kft üzletrészének könyvszerinti értéke a Nyrt. könyveiben. Ilyen értéken alapította a Nyrt az Áruház Kft-t, melynek pl. 860 millió a saját tőkéje.

A gyorsjelentésben bérleti díjak összes bevétele közel 300 millió Forint. Konzum Áruházon kívül milyen további ingatlanokból, eszközökből származik jövedelme a cégnek?

Áruház plusz Irodaház

Az ingatlan portfolióról elég keveset tudni. Röviden bemutatnák azt a tulajdonosok és érdeklődők számára? Reálisnak tartják annak 2 milliárdos könyvszerinti értékét a portfoliónak?

Irodaház: 5834m2, Áruház:8463m2 Reméljük a nemrég (2005-ben felújított) ingatlanainknak még válságban is magasabb a piaci értéke mint a könyvszerinti.

A devizahitel átváltás egyszeri jelentős 200 millió Forintos költségén felül a törlesztő összeg nagysága 273 millió Forintról mennyire változott? Futamidőket sikerült esetleg meghosszabbítani?

A multicurrency hitel átváltásokból a csoportnak árfolyam nyeresége származott, ktöltsége nem.

Az új stratégiai elképzelés szerint a cég növekedésének egyik lehetőségét a régi épületek felújításában és energiaracionalizálásában látják. Ehhez a témakörhöz szorosan kapcsolódik a rendkívül népszerű uniós pályázati forrásokat kapó a megújuló energia piac. Milyen arányban számolnak uniós pályázatokon nyert pénzekre?

Az általunk forgalmazott termékeket beépítő vevőink tudnak pályázni. Gondolkodunk rajta, hogy mi építsünk be stratégiai szövetségesekkel és szolgáltatást adjunk. Ekkor mi is pályázhatunk.

Tervezik az indulást európai uniós pályázati pénzekért valamelyik leányvállalattal? Esetleg segíteni és felkeresni a jelenlegi és potenciális ügyfeleket sikeres pályázat íráshoz szükséges javaslatok, kalkulációk készítésével?

A csoport folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket és eddig is több sikeres pályázata volt. Továbbra is tervezi.

Jelenleg alulértékeltnek tartják a részvény árfolyamát. Milyen árfolyamsávot tartanának fairnek?

Nyilvánvalóan alulértékeltnek tartjuk a névérték alatt

Terveznek részvény opciós programot vagy sajátrészvény vásárlást a jövőben?

Opciós programot most nem. Saját részvény vásárlásnak pedig számviteli akadály a van azon túl, hogy a likviditásunkra a core üzletágban van szükség.

Nagy örömmel tapasztalták a részvényesek, hogy bennfentes személy a piacon vásárolt önerőből részvényt. Számíthatunk további vásárlásokra a vezetőségtől és a dolgozóktól?

Ez minden kolléga magánügye, s csak akkor közügy ha megtörténik. Az ilyen jellegű bizalom sokat ér nekünk.

Köszönöm az interjút!