Tízmilliárd forint hitelt venne igénybe a fővárosi önkormányzat a jövő évi gazdálkodásához, emellett pedig 25 milliárd forint összegű folyószámla-hitelkeretet nyittatna.

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes erre vonatkozó javaslatáról szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés. Az indítvány jelzi, hogy a 2013. évi központi költségvetés fővárost érintő hatásai még nem ismertek, így az ebből fakadó finanszírozási kockázatok kivédése érdekében szükséges egy középlejáratú hitelkeret-szerződést megkötni. A főpolgármester-helyettes 10 milliárd forint összegű, általános önkormányzati finanszírozási célra szóló hitelkeret igénybevételére tesz javaslatot.

A banki források szűkösségére hivatkozva öt kisebb összegű (1, 1,5, és háromszor 2,5 milliárd forint) hitelkeretre írnának ki tárgyalásos közbeszerzési eljárást.

Emellett a likviditás folyamatos, biztonságos fenntartása érdekében Bagdy Gábor szükségesnek tartja egy legfeljebb 25 milliárd forintos folyószámlahitelkeret-szerződés megkötését is. Indoklása szerint az önkormányzat költségvetési gazdálkodása, feladatai teljesítése során a beérkező bevételek és a teljesítendő kifizetések ütemezése nem hangolható össze teljes mértékben.

MTI